Najveće duhovno blago: Srbija od Vatikana traži prvi "Ustav" VIDEO

U godini kada se obeležava osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve Pokret obnove Kraljevine Srbije, u čijem programu obnove monarhije posebno mesto zauzima Crkva, pokrenuće inicijativu da se najznačajnija knjiga i prvi duhovni i svetovni kodeks Krmčije Svetog Save vrati u Srbiju.

Život

Izvor: B92

Petak, 25.01.2019.

11:19

Najveće duhovno blago: Srbija od Vatikana traži prvi
Foto: Printscreen TV Prva

"To je zbornik crkvenih i građanskih propisa iz Vizantije i možemo reći da je to prvi srpski Ustav. Postoji nekoliko prepisa, ali onaj koji je najvažniji i najstariji je onaj iz 1262. godine, koji su za vreme Drugog svetskog rata uzeli Hrvati i do 1995. godine je u njihovom posedu. Onda su poželeli da poklone Vatikanu nešto što nije njihovo", objasnio je u "Jutru" Žika Gojković, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Rajko Uzelac, istraživač filantrop rekao je da je ta knjiga "najveće duhovno srpsko blago, koje smo nažalost iz nekih razloga zanemarili".

"Uradili smo fototipije. Iz Vatikana smo dobili dozvolu da to uradimo", rekao je Uzelac.

Više o prvom srpskom "Ustavu" pogledajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: