Pevač promenio mišljenje: Kapitalizam nije nemoralan, već divlja zver

Frontmen irske grupe "U2" Bono, istaknuti aktivista za razvojna pitanja, rekao je danas u Davosu da kapitalizam nije nemoralan već da je "amoralan".

Život

Izvor: Beta

Sreda, 23.01.2019.

12:50

Pevač promenio mišljenje: Kapitalizam nije nemoralan, već divlja zver
Foto: Getty

U obraćanju na Svetskom ekonomskom forumu u tom švajcarskom zimovalištu, Bono je rekao da je kapitalizam izvukao više ljudi iz siromaštva nego bilo koji drugi "izam", ali je dodao da je kapitalizam "divlja zver koja ako se ne pripitomi može usput da proguta mnogo ljudi".

Oni koji nisu profitirali od kapitalizma "guraju politiku u našim zemljama ka populizmu", rekao je Bono na sesiji u okviru ovog godišnjeg skupa, na kome je učestvovala i generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

On je takođe rekao da je promenio mišljenje prema MMF-u, instituciji koju je nazivao "velikim Sotonom" zbog njenog ucenjivačkog stava prema manjim privredama.

Bono je ovog puta hvalio generalnu direktorku MMF-a Lagard i rekao da se ta organizacija promenila. Zajednica koja se bavi razvojem ceni tvrd stav Kristin Lagard, rekao je Bono, mada je dodao da će i dalje imati kritičan stav prema njenom radu.

Bono je član organizacije DATA koja se bavi otpisivanjem dugova, ali i sidom u Africi, a često se izjašnjava o međunarodnim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: