- Vesti -

U ranim jutarnjim časovima čeka nas potpuno pomračenje Meseca

U ponedeljak u ranim jutarnjim satima dogodiće se potpuno pomračenje Meseca, koje nastaje kad Mesec uđe u Zemljinu senku, pri čemu poprima crveno-smeđu boju. Ukoliko bude vedro, iz Srbije će moći da se prati pre izlaska Sunca na zapadnom delu neba.

Izvor: Tanjug, N1
Podeli
GettyImages
GettyImages

Ova pojava će trajati od 4 časa i 34 minuta, sve do zalaska Meseca ispod horizonta (u Beogradu u 7:17), saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda.

Pomračenje Meseca može se pratiti golim okom, dvogledom i manjim teleskopima. Nažalost, zbog prognoziranih padavina, odnosno lošeg vremena, pojava se kod nas najverovatnije neće videti.

Ukoliko nekim čudom bude vedro, Beograđani će ovu interesantnu pojavu moći da prate uz stručne komentare sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Pomračenje Meseca nastaje ulaskom Meseca u Zemljinu senku i tada je obasjan crvenom svetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu.

Potpunim pomračenjem Meseca naziva se pojava kada celi Mesec uđe u Zemljinu senku, kada samo deo Mesečevog diska uđe u senku, to je delimično pomračenje, a ako Mesec prolazi samo kroz Zemljinu polusenku, to se naziva pomračenje u polusenci.

Za vreme potpunog pomračenja Mesec nikad ne pada u potpunu tamu, već poprima crveno-smeđu nijansu. Ta pojava nastaje zbog prelamanja svetlosti u Zemljinoj atmosferi, koja se u tom slučaju ponaša poput prizme.

Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svetlost (zbog čega je nebo danju plavo), a crvena svetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mesecu i čini ga crvenim.

Ovo pomračenje Meseca biće jedino potpuno u 2019. i biće vidljivo s čitave zapadne hemisfere, Evrope i zapadnih delova Afrike, kao i iz severne Rusije, objavila je američka svemirska agencija NASA, što znači da bi je, uz povoljne vremenske prilike, moglo posmatrati nekih 2,8 milijardi ljudi u svetu.

Najbolje će se videti iz Severne Amerike, navodi NASA i dodaje da će se kao dodatni bonus pomračenje dogoditi tokom "supermeseca", kada je Mesec najbliže Zemlji i stoga se čini većim i svetlijim.

strana 1 od 126 idi na stranu