- Vesti -

Nastavljaju "borbu" za svemir: Bregzit neće uticati na ESA?

Evropska svemirska agencija (ESA) nema nameru da smanji aktivnosti u Velikoj Britaniji, izjavio je generalni direktor te agencije Jan Verner, nakon što je britanski parlament glasao protiv sporazuma o razlazu koji su u u novembru postigli London i Brisel.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Pre održavanja referenduma u junu 2016. godine, na kojem su se Britanci izjasnili za odlazak iz Evropske unije, ESA je saopštila da će, bez obzira na ishod glasanja, Velika Britanija ostati član agencije, podsetio je Verner i dodao da ni sada ESA nema nikakvu nameru da smanji svoje aktivnosti u toj zemlji.

Verner je dodao da će Bregzit, ipak, uticati na programe koje delom finansira Evropska komisija, kao što su projekti Galileo i Kopernikus, jer je u pitanju "novac EU".

Foto: Getty
Foto: Getty

Prema njegovim rečima, ESA pomno prati situaciju u Velikoj Britaniji, jer bi u slučaju takozvanog "tvrdog" Bregzita porodice osoblja koje rade u agenciji verovatno mogle da imaju teškoća da rade u Velikoj Britaniji.

Donji dom britanskog parlamenta odbacio je juče ubedljivom većinom sporazum o razlazu sa Evropskom unijom. Protiv predloženog sporazuma o Bregzitu glasalo je 432 poslanika, a za je bilo 202.

strana 1 od 126 idi na stranu