"O, ne! Bliži se kraj sveta!" FOTO / VIDEO

Veliki okrugli komad leda koji se formirao na reci Prisampskot u američkoj državi Mejn naveo je neke građane da pomisle da je to trag koji je ostavio vanzemaljski brod.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.01.2019.

21:00

Foto: Tanjug / Tina Radel/City of Westbrook via AP

En-Bi-Si njuz navodi da ipak nije reč o vanzemaljskim aktivnostima već o prirodnoj pojavi.

Naime, komad leda koji se prostire na malo manje od 100 metara i okreće se suprotno od smera kretanja kazaljke na satu samo je zaleđeni deo reke koji se otkinuo i koji je zbog stalnog udaranja o obalu zadobio oblik diska.

Disk je primećen na pomenutoj reci koja se nalazi u Vestbruku, predgrađu Portlanda, u kojem živi oko 17.500 ljudi.

"O, ne! Bliži se kraj sveta", napisao je jedan od građana na Fejsbuku komentarišući tvorevinu na reci.

Hidrolog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Koloradu Itan Gatmen kazao je da taj ledeni disk može da nastane usled otkidanja jednog bloka leda na reci koji tako pada pod uticaj rečne struje. "To ovom ledenom bloku daje cirkularni zamah, zato što ispod njega sa jedne strane voda teče brže, a sa druge možda teče sporije ili čak u suprotnom smeru", kazao je Gatmen i dodao da pošto se tako kreće udarajući o obalu, vremenom dolazi do formiranja skoro perfektnog cirkularnog oblika.

Isti ovakav fenomen zabeležen je i u drugim područjima u SAD, ali i širom sveta. Takva pojava viđena je u Mičigenu i Severnoj Dakoti.

"Verujem da se ovo događa mnogo češće nego što mislimo, ali je relativno neuobičajeno videti ovakvu formu usred grada", kazao je Gatmen i dodao da je ledeni disk u Mejnu jedan od najvećih koje je ikada video.

Prema njegovim rečima, vremenom će se disk raspasti na komade koji će se istopiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: