Popis o "ludacima" u Srbiji iz 19. veka, pogledajte vaš kraj

U nekim srezovima jedan lud čovek, a u jednom skoro 60, bar je tako pokazao popis iz 1895. godine, koji je danas osvanuo na Tviteru.

Život

Izvor: B92, Nedeljnik

Sreda, 09.01.2019.

18:31

Popis o
Foto: Twitter / Printscreen

Mapu je objavio izvesni Miloš Popović na svom nalogu na Tviteru i pokazuje gde su živeli najluđi Srbi prema popisu iz 1895. godine

Miloš Popović je doktor nauka na Univerzitetu u Arizoni i na njegovom sajtu mogu se pronaći različite statističke i interaktivne mape. Sada je objavio i ovu - mapu okruga u Srbiji na kojoj su navedeni brojevi "ludaka" po srezovima.

Iznad mape stoji: "Pogledajte da li potičete iz sreza sa najviše ludih prema popisu iz 1895." Kako piše Nedeljnik, pretpostavlja se da je reč o obolelima od mentalnih bolesti koji su se u to vreme smatrali "ludima", a najviše ih je bilo u tadašnjim Račanskom i Krajinskom srezu.

Popović je doktor nauka na Univerzitetu u Arizoni, nekada je radio kao konsultant na istraživanjima na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, a bavio se i predavanjem istraživačkog dizajna i kvalitativnih metoda.

Ova mapa je tehnički tačna, a njena svrha, kao i svrha ovog teksta nije da uvredi bilo koga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: