- Vesti -

Drugi čovek Trećeg rajha bio je opsednut poklonom kralju Aleksandru

Tvorac nemačkog ratnog vazduhoplovstva i tajne policije Gestapo, feldmaršal i drugi čovek Rajha Herman Gering, posetio je Srbiju i Topolu sredinom oktobra 1934. godine.

Izvor: B92
Podeli
Herman Gering, 1938. godine / Foto: GettyImages
Herman Gering, 1938. godine / Foto: GettyImages

Priču "Pljačka Trećeg rajha", iz knjige "Neviđena Srbija" pisca Vlade Arsića, objavljujemo u saradnji sa Izdavačkom kućom Laguna. Knjigu možete kupiti u svim Laguninim knjižarama, kao i na sajtu izdavača.

Povod je bila sahrana jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića, koji je nekoliko dana ranije ubijen u atentatu u Marselju. Kao nemački izaslanik došao je da oda poštu, kako je pisalo na njegovom posmrtnom vencu, "velikom neprijatelju Trećeg rajha", a otišao zaokupljen idejom koja ga je, očito, godinama mučila. Sve dok je nije ostvario.

Hroničari su zabeležili da se kratko zadržao nad odrom ubijenog monarha, a onda se zaustavio pred ikonom "Tajna večera" od sedefa, izloženom pred oltarom hrama posvećenog Svetom Đorđu.

Stajao je kao hipnotisan i uporno ponavljao samo jednu reč - "Fascinantno".

Nije ni čudno što je jedna od prvih naredbi okupacionim vlasima u Srbiji, već 3. maja 1941. godine, bila da se na Oplenac pošalje elitna nemačka jedinica koja će uzeti ikonu i otpremiti je u Geringov zamak u Berlinu. Tamo je stajala punih šest godina, sve do 1947. godine.

Ikona neprocenjive vrednosti bila je ručni rad majstora čuvene radionice Salsa u Istočnom Vitlejemu, a rađena je po uzoru na sliku Leonarda da Vinčija, izloženu u Crkvi Sveta Marija dela Gracija u Milanu.

Kraljica Marija i kralj Aleksandar / Foto: Printscreen/YouTube
Kraljica Marija i kralj Aleksandar / Foto: Printscreen/YouTube

Pročitajte još:

Kraljica Marija i kralj Aleksandar dobili su je kao svadbeni poklon od jerusalimskog patrijarha Damjana, a uručena im je u beogradskom Belom dvoru 16. oktobra 1924. godine.

Po naredbi jugoslovenskog suverena, ikona belog sedefa izložena je u crkvi na Oplencu, a upravo se to pokazalo kao kobo.

Ostalo je nepoznato kako je Tajna večera vraćena u Srbiju. Prema beleškama majora Ozne Radojice Ivanovića, on je u kabinetu Slobodana Penezića Krcuna čuo da je ikonu, na ko zna koji način, iz Geringovog dvorca doneo Slobodan Krstić Uča.

"U jednom sanduku bila je ikona od sedefa ili bisera koja je bleštala kao da je sva svetla ovog sveta primila u sebe", zapisao je Ivanović.

Vraćena je u zadužbinu Karađorđevića, ali nije prestala da izaziva divljenje ljubitelja umetnosti.

Tito i Ranković u Karađorđevu 1957. godine / Foto: GettyImages
Tito i Ranković u Karađorđevu 1957. godine / Foto: GettyImages

Kako izgleda ikona "Tajna večera od sedefa", kao i šta su sve nacisti opljačkali u Srbiji možete saznati OVDE.

Prilikom jednog boravka na Oplencu zapazio ju je i maršal Jugoslavije Josip Broz Tito i naredio da se ikona odnese u njegovu rezidenciju. U tome ga je sprečio Aleksandar Ranković rekavši da je ona "deo istorije srpskog naroda".

Žestoko su se posvađali, ali je ona ostala tamo gde je i danas. Kažu da je to bio prvi ozbiljniji sukob Rankovića i Broza.

strana 1 od 126 idi na stranu