Neuspeh će koštati hiljade i hiljade milijardi dolara

Posle dugog, vrućeg leta koje je uništavalo useve i oborilo vodostaj reka, "Vrelo doba" je izabrana kao reč godine u Nemačkoj.

Život

Izvor: Beta

Petak, 14.12.2018.

15:00

Neuspeh će koštati hiljade i hiljade milijardi dolara
Foto: Thinkstock/ilustracija

Udruženje za nemački jezik je danas saopštilo da je žiri za ovogodišnju reč godine odabrao "Heisszeit" - igra reči od "Eiszeit" (Ledeno doba).

Udruženje kaže da taj nov izraz odražava ne samo "ekstremno leto koje kao da je trajalo od aprila do novembra", već ukazuje na širu zabrinutost zbog klimatskih promena.

Nemačka koja se bavi tim problemom, kaže da će neuspeh u suzbijanju klimatskih promena koštati svest "mnogo više" od "hiljada i hiljada milijardi dolara" koje predsednik SAD Donalda Tramp, kako je rekao u četvrtak, tvrdi da će uštedeti napuštanjem Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Nemačka ministarka za životnu sredinu Svenja Šulce je danas izjavila da, "ako dopustimo da čitava prostranstva ove planete postanu neupotrebljiva za život, to će izazvati ogromne troškove".

Pariski sporazum zahteva od zemalja da smanje emisije zagadjujućih gasova, što bi, kako kažu naučnici, donelo veliku promenu u njihovim ekonomijama.

Bogate zemlje su se tim sporazumom obavezale na finansijsku pomoć siromašnim zemljama za suzbijanje globalnog zagrevanja.

Šulce je novinarima tokom pregovora o tome u Poljskoj rekla da će investiranje u razvoj tehnologije za zaštitu klime dati Nemačkoj "ogromnu konkurentsku prednost".

Pregovarači na sastanku UN u Katovicama o klimatskim promenama upravo razgovaraju o prvom sveobuhvatnom nacrtu sporazuma posle skoro dve sedmice pregovora.

Ministri i visoki zvaničnici 200 zemalja trebalo bi da danas još jednom pretresu preostale razlike i da popodne potvrde sporazum na plenanrnom sastanku.

Među ključnim problemima tokom pregovora prošle noći je bilo pitanje kako uspostaviti funkcionalno "međunarodno tržište vidu karbonskih kredita" - takse na oslobadjanje ugljen-dioksida, i da li neke zemlje treba da dobiju novac za štetu koju su već izazvale klimatske promene.

Sastanak u Katovicama finalizira pravilnik o sprovodjenju Sporazuma o klimatskim promenama u Parizu iz 2015. godine, i treba da uveri siromašne zemlje da će imati finansijsku podršku za mere u ublažavanju zagrevanja klime, kao i da potvrdi da će sve zemlje sveta te napore nastaviti narednih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: