Oskarovka nazvala novi zakon rasističkim

Holivudska glumica izraelskog porekla Natali Portman nazvala je rasističkim zakon koji Izrael definiše kao jevrejsku državu - naciju, a koji je izraelski parlament usvojio sredinom jula.

Život

Izvor: N1

Petak, 14.12.2018.

09:13

Oskarovka nazvala novi zakon rasističkim
Foto: Getty

Natali Portman je dala intervju za list "Al-Kuds Al-Arabija" sa sedištem u Londonu, u kojem je kritikovala Izrael zbog spornog zakona usvojenog u julu ove godine.

"To (zakon koji Izrael definiše kao jevrejsku državu - naciju) je bila greška i ja se s tim ne slažem. Verujem da možemo voleti naše susede i da možemo raditi zajedno s njima", istakla je oskarovka.

Portmanova je u junu proglašena dobitnicom prestižne nagrade Dženezis u Izraelu, a reč je o svojevrsnoj jevrejskoj Nobelovoj nagradi.

Fondacija koja stoji iza nagrade objavila je da je Portmanova odbila da dođe na svečanu ceremoniju dodele u junu u Izraelu.

Portmanova je time odbila i nagradni fond u vrednosti od dva miliona dolara.

Glumica je tada saopštila da "nije prijatno da učestvuje u bilo kakvim javnim događajima u Izraelu", nakon čega je svečana ceremonija dodele ove nagrade otkazana.
Foto: Getty
Izraelski parlament usvojio je 19. jula nacrt zakona koji Izrael definiše kao jevrejsku državu - naciju, i to sa 62 glasa za i 55 protiv, čime je izazvao velike polemike i kritike u regionu.

Izraelske vlasti su ranije sprovodile diskriminatornu politiku prema arapskom stanovništvu, a novim zakonom je to i legalizovano.

Arapski jezik je izgubio status službenog jezika, što je status koji će imati isključivo hebrejski jezik. Osim toga, jevrejski praznici su proglašeni državnim, a Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Većina odredaba zakona u suprotnosti je s postojećom zakonskom odredbom da u Izraelu svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti.

Proglašavanje Izraela za domovinu svih Jevreja zanemaruje prava Palestinaca. Takođe se podstiču Jevreji iz drugih zemalja na doseljavanje u Izrael, a blokira se povratak prognanih Palestinaca, prenose agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: