- Vesti -

Rođena je kao muško, a sada se zbog nje menjaju pravila

U trci za titulu najlepše žene sveta učestvovaće Angela Ponce iz Španije koja je jedan od favorita za ovu titulu. Međutim, u startu se izdvaja zobg činjenice da je prva devojka transeksualna ličnost koja se takmiči za ovu nagradu.

Izvor: B92
Podeli

Ova 27-godišnjakinja ovoga leta je pobedila u takmičenju za najlepšu ženu Španije i nije štedela reči da se o tome pohvali na Instagramu i kaže kako se njeni snovi ostvaruju.

Njen cilj je da bude ambasador inkluzije, poštovanja i različitosti ne samo za LGBT populaciju, već za ceo svet.

"Pokazaću da transseksualna osoba može da bude šta god poželi: učiteljica, majka, doktorka, političarka pa ča i mis sveta", rekla je ona za Time.

Njena pobeda bila bi značajna simbolička poruka američkom predsedniku i pobeda ljudskih prava i sloboda. Transseksualne osobe su dugo bile pod pritiskom i sputavane, a ako dobije krunu - to će značiti i transseksualnim ženama i ženama koje su rođene kao žene.

Ona je uspešno završila sa procesom promene pola 2014. godine i takmičila se za najlepšu ženu Španije 2015. godine, ali je ostala bez kvalifikacija jer pravila nisu dozvoljavala da se takmiče transrodne osobe.

"Nije bilo lako. Na dan izbora sam saznala da kršim pravila i da ne mogu da se takmičim. To me je slomilo. Posle toga su se pravila promenila i to zbog mene", rekla je ona.

strana 1 od 135 idi na stranu