Ugovor o Marksovom "Kapitalu" prodat višestruko skuplje od procene

Petostruko nadmašivši procenu, ugovor o francuskom izdanju "Kapitala", glavnog rada Karla Marksa, prodat je za 121.600 evra u Parizu, objavila je aukcijska kuća "Ader Nordman".

Život

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2018.

17:18

Ugovor o Marksovom
Foto: Thinkstock

Originalni ugovor prvog francuskog izdanja temeljnog teksta marksizma, s potpisima Marksa i izdavača Morisa Lašatra, prvobitno je bio procenjen na 25.000 evra.

Uz ugovor su prodata i 23 rukopisna pisma Karla Marksa francuskom izdavaču.

Dva pisma su prodata za više od 160.000 evra, što je četvorostruko više od procenjene cene.

Nekoliko pisama iz 1872. godine potvrđuje da je Marks sam preveo na francuski prvo poglavlje svog dela.

Nemački filozof i teoretičar, savršen poznavalac francuskog, nije bio zadovoljan radom prevodioca.

"Bilo je poznato da je Marks učestvovao u ovom prevodu, ali ne toliko. Ta istorijska dokumenta su bila poznata nekim naučnicima, ali nisu bila objavljena. Sačuvao ih je potomak Lašatr", rekao je stručnjak za prodaju Tieri Boden.

U petak će "Sotbi" u Parizu ponuditi na aukcijsku prodaju originalni primerak izdanja prvog prevoda "Kapitala" na francuski. Uz rukopisnu posvetu Karla Marksa engleskom geologu Džonu Roš Dakinsu, ta knjiga će biti ponuđena uz rukom pisano pismo nemačkog filozofa upućeno njegovom francuskom uredniku.

Ukupna procena knjige i pisma je 40.000 do 60.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: