"Jedina nagrada koja vraća dostojanstvo je gonjenje kriminalaca"

Dobitnici Nobelove nagrade Denis Mukvege i Nađa Murad, koji su i formalno primili Nobelove nagrade za mir, u svojim govorima su pozvali nadležne da zaštite žrtve seksualnog nasilja tokom rata, ali su i oštro kritikovali ravnodušnost mnogih prema stanju u kojem se nalaze mnoge žene i deca u konfliktnim zonama.

Život

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2018.

13:16

Naða Muradi i Denis Mukvege / Foto: Getty

Zlatne medalje su uručene pre dva dana ginekologu Mukvegeju iz Konga, koji je proveo karijeru lečeći hiljade žrtava silovanja i Nađi Murad, jazidskoj aktivistkinji, koja je preživela ropstvo džihadističke, takozvane Islamske države. Nakon što je uspela da pobegne, postala je aktivista za ljudska prava.

Oba dobitnika ove nagrade su rekla da se ovakve stvari i dalje dešavaju u 21. veku jer počinioci nisu izvedeni pred sud, prenosi Gardijan.

Muradova je danas iz Stokholma stigla u Bagdad, gde ju je primio predsednik Barham Saleh.

"Nobelova nagrada nema značaja ukoliko ne podrazumeva kontinuirani rad u ime mira", rekla je Muradova prisutnima u predsedničkoj palati.

Ona je pozvala iračku vladu da nastavi potragu za 3.000 jazidskih žena i devojčica koje se još vode kao nestale, ali i da obnovi njen rodni grad Sinjar. Više od 80 odsto Jazida još živi u raseljeničkim kampovima.

U svom obraćanju povodom uručivanja Nobelove nagrade u ponedeljak, Muradova je apelovala na svetske lidere da stanu na kraj seksualnom nasilju rekavši da je "jedina nagrada na svetu koja nam može vratiti dostojanstvo pravda i gonjenje kriminalaca".

Irački predsednik istakao je da Muradova "utelovljuje patnju i tragedije koje su Iračani preživeli u prošlosti, te da pokazuje hrabrost i odlučnost da brani prava pred tlačiteljima".
Foto: Getty
Odsustvo vladavine prava

U svom govoru tokom formalnog uručenja nagrade, Mukvege je naglasio da je nastavak nasilja prouzrokovao "odsustvo vladavine prava, kolaps tradicionalnih vrednosti i vladavina nekažnjivosti, posebno za one koji su na vlasti", a sve to je bilo povezano sa "generalno lošim upravljanjem vlada”.

On je govorio i o "ravnodušnosti koja izjeda naša društva".

“Moja zemlja je sistematski opljačkana uz pomoć ljudi koji tvrde da su naši lideri", rekao je i dodao da je opljačkana zbog “svoje moći, njihovog bogatstva i njihove slave”.

“Opljačkana je na štetu miliona nevinih muškaraca, žena i dece ostavljenih u krajnjem siromaštvu. Dok dobitak iz naših minerala završava u džepovima predatorske oligarhije.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: