Drugi put u istoriji: Vojadžer 2 ušao u međuzvezdani prostor VIDEO

Drugi put u istoriji, jedan objekat koji je delo ljudskih ruku uspeo je da stigne u međuzvezdani prostor.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2018.

21:44

Drugi put u istoriji: Vojadžer 2 ušao u međuzvezdani prostor VIDEO
Printscreen YouTube/NASA Jet Propulsion Laboratory

Nasina svemirska sonda Vojadžer 2 napustila je heliosferu, odnosno zaštitnu oblast (balon) magnetnih polja i čestica koje proizvodi Sunce.

Poredeći podatke sa različitih instrumenata dobijenih sa letelice, Nasin tim naučnika je utvrdio da je Vojadžer 2 napustio Sunčev sistem 5. novembra 2018. godine.

Naučnici NASA bi trebalo da se sastanu sa kolegama iz Američke geofizičke unije (American Geophysical Union) kako bi raspravili do kakvih saznanja su došli, piše Phys.

Nasina sonda Vojadžer 1 ušla je 2012. u međuzvezdani, ali je letelica bila neispravna. Vojadžer 2 nosi još uvek ispravan instrument koji će omogućiti proučavanje ovog prirodnog izlaza u međuzvezdani prostor. Vojadžer 2 se nalazi na udaljenosti od nešto više od 18 milijardi kilometara od Zemlje. Nasini stručnjaci još uvek mogu da komuniciraju sa sondom.

Informacije putuju brzinom svetlosti i potrebno je 16 i po sati da stignu od letelice do Zemlje. Poređenja radi, svetlost od Sunca do Zemlje putuje osam minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: