- Vesti -

"Štulić je pionir hrabro izgovorene javne reči u lice sistemu"

Pored toga što je profesor, muzičar i novinar, doktor nauka Zlatomir Gajić iz Novog Sada je i prvi, pravi i jedini doktor za rokenrol u Srbiji.

Izvor: B92
Podeli
Printscreen / YouTube
Printscreen / YouTube

O poeziji legendarnog frontmena grupe Azra - Branimira Džonija Štulića, Gajić je napisao i odbranio doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Proteklog vikenda publika u Kraljevu je uživala u Štulićevoj poeziji i muzici, na prvoj javnoj prezentaciji doktorata "Rok poezija Branimira Štulića i njeni medijski odjeci".

Gajić kaže da je i pre Štulića bilo provokativnih i subverzivnih autora, ali da niko nije bio toliko direktan kao on.

"Branimir Štulić je među njima najistaknutiji, zato što je bio pionir hrabro izgovorene javne reči u lice sistemu, čitave jedne opservacije i kritike tadašnjeg društva, ali koja nije baš nešto puno promena donela od onda do sada", smatra on.

A da li će se nekada neka Štulićeva pesma naći u nekim budućim lektirama i čitankama, uz Miljkovća, Dučića ili Lazu Kostića, teško je za sada reći.

"Najmanje 20 njegovih pesama je zaslužilo da se nađe u nekoj literaturi za obrazovanje mlađih generacija. A najveći problem u svemu tome je možda i on sam, jer kategorički odbija da ga smatraju za pesnika. Smatra da je reč neodvojiva od muzike. On je prvo pisao muziku, pa tek onda pravio poeziju", kaže Gajić.

Opširniju priču pogledajte u prilogu Prve televizije.

strana 1 od 135 idi na stranu