"Štulić je pionir hrabro izgovorene javne reči u lice sistemu"

Pored toga što je profesor, muzičar i novinar, doktor nauka Zlatomir Gajić iz Novog Sada je i prvi, pravi i jedini doktor za rokenrol u Srbiji.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2018.

16:59

Printscreen / YouTube

O poeziji legendarnog frontmena grupe Azra - Branimira Džonija Štulića, Gajić je napisao i odbranio doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Proteklog vikenda publika u Kraljevu je uživala u Štulićevoj poeziji i muzici, na prvoj javnoj prezentaciji doktorata "Rok poezija Branimira Štulića i njeni medijski odjeci".

Gajić kaže da je i pre Štulića bilo provokativnih i subverzivnih autora, ali da niko nije bio toliko direktan kao on.

"Branimir Štulić je među njima najistaknutiji, zato što je bio pionir hrabro izgovorene javne reči u lice sistemu, čitave jedne opservacije i kritike tadašnjeg društva, ali koja nije baš nešto puno promena donela od onda do sada", smatra on.

A da li će se nekada neka Štulićeva pesma naći u nekim budućim lektirama i čitankama, uz Miljkovća, Dučića ili Lazu Kostića, teško je za sada reći.

"Najmanje 20 njegovih pesama je zaslužilo da se nađe u nekoj literaturi za obrazovanje mlađih generacija. A najveći problem u svemu tome je možda i on sam, jer kategorički odbija da ga smatraju za pesnika. Smatra da je reč neodvojiva od muzike. On je prvo pisao muziku, pa tek onda pravio poeziju", kaže Gajić.

Opširniju priču pogledajte u prilogu Prve televizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: