Jesu li ljudska prava apstraktna i koliko se u Srbiji zapravo poštuju?

Danas se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava. Koliko se u našoj zemlji poštuju ljudska prava, da li je tolerancija reč koju sve više razumemo, sa kakvim se predrasudama još susrećemo, u kojoj meri nas različitost čini bogatijim društvom, samo su neka od pitanja za Brankicu Janković, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2018.

12:00

Jesu li ljudska prava apstraktna i koliko se u Srbiji zapravo poštuju?
Foto: Thinkstock/ilustracija

"Daleko se odmaklo uprkos svim izazovima koji su sve teži i teži poslednjih godina. Sve više naših građana, ali i svuda u svetu, razumeju šta znači koncept građanskih prava. Vreme u kojem živimo je toliko teško pa mi se čini da ljudi malo više gube veru u tu priču o ljudskim pravima i misle da je to neka apstraktna priča koja zapravo i jeste apstraktna ako ih vi ne pošutjete i ako se previše često susrećemo sa kršenjem tih prava”, rekla je poverenica.

Ona, međutim, ističe da građani znaju da mogu da zatraže zaštitu svojih ljudskih prava, a dodaje da je pitanje zašto se češće ne traži njihova zaštita.

Ko najviše diskriminiše u Srbiji, pogledajte u prilogu ispod:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: