- Vesti -

"Sunovrat civilizacije je na horizontu"

Slom civilizacije i svog prirodnog sveta je na vidiku, izjavio je poznati britanski prirodnjak i televizijski novinar 92-godišnji ser Dejvid Atenborou na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, koji se upravo održava u Poljskoj.

Izvor: B92
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Atenborou je odabran da se kao predstavnik čovečanstva obrati delegatima iz 200 zemalja koji u Katovicama diskutuju o načinima sprovođenja Pariskog dogovora o klimatskim promenama iz 2015. godine.

"Upravo se suočavamo sa katastrofom globalnih razmera koju je stvorio čovek, našom najvećom pretnjom u više hiljada godina: klimatskim promenama. Ukoliko ne stupimo u akciju, slom naših civilizacija i nestanak velikog dela prirodnog sveta je na horizontu."

"Narodi sveta su progovorili. Vreme nam ističe. Oni žele od vas, donosilaca odluka, da počnete da delujete odmah. Predvodnici sveta, vi morate da predvodite. Produžetak civilizacija i prirodni svet od koga mi zavisimo je u vašim rukama."

Kompletan govor Dejvida Atenboroua možete pogledati i poslušati u video-materijalu.

Nedavno sprovedene studije pokazuju da su 20 najtoplijih godina i novijoj istoriji sveta bile u poslednje 22 godine, od kojih su ubedljivo najtoplije bile poslednje četiri godine, piše Gardijan.

Prema tvrdnjama stručnjaka Ujedinjenih nacija, potrebno je pet puta ubrzati rad na suzbijanju klimatskih promena kako bi se globalno zagrevanje oglaničilo na projektovanih 1,5 stepeni Celzijusovih, iznad kojih bi čak i pola stepena više za rezultat imalo znatno povećan rizik od suša, poplava, ekstremnih vrućina i, kao posledicu svega toga, veliko siromaštvo koje bi pogodilo na stotine miliona ljudi.

strana 1 od 135 idi na stranu