- Vesti -

"Imam nos i lice i konačno mogu da se smejem" FOTO

Kamerun Andervud je čovek kojem je transplantirano lice, pa nakon te složene operacije kaže da ga ljudi više ne zagledaju na ulici kao pre. Spreman je da jednog dana osnuje i porodicu.

Izvor: B92
Podeli
Kameron Andervud, levo / Foto: Getty
Kameron Andervud, levo / Foto: Getty

"Imam nos i usta, tako da sam u mogućnosti da se osmehnem, da ponovo pričam i jedem čvrstu hranu", rekao je on, prenosi BBC.

Kameron je javno govorio na jednom panelu, dve godine kasnije nakon što je pokušao da se ubije 2016. godine.

U tom pokušaju izgubio je nos, većinu donje vilice i jedan od zub.

"Veoma sam zahvalan što sam dobio transplantaciju lica zato što mi daje drugu šansu u životu", rekao je 26-godišnjak na konferenciji za novinare, koja je u četvrtak održana u Njujorku.

Sada, kada je dobio drugu šansu, kako navodi, može da se vrati na mnoge aktivnosti koje voli, da se bavi sportom, provodi vreme s prijateljima i porodicom.

"Nadam se da ću se brzo vratiti na posao i jednog dana osnovatiti porodicu", naveo je Kamerun.

U januaru ove godine više od 100 medicinskih radnika izvršilo je 25-časovnu operaciju na Kameronu u Zdravstvenom centru u Njujorku, a njegov oporavak je otkriven ove sedmice.

Operacija se dogodila samo 18 meseci posle Kameronovog pokušaja samoubistva, a operacija koja je na njemu izvedena, kako su saopštili lekari, najkraći je vremenski period između povreda i operacije u američkoj istoriji.

Kameron Andervud, levo / Foto: Getty
Kameron Andervud, levo / Foto: Getty

Od prvog presađivanja lica u 2005. godini, više od 40 je izvršeno širom sveta.

Operaciju je vodio dr Eduardo D. Rodrigez, koji kaže, zajedno sa medicinskim napretkom, Kameronova odlučnost da preživi je pomogla da operacija uspe.

"Na kraju, sve je u rukama pacijenta, Kameron je izvršio neophodne obaveze", kaže on.

Američka transplantacija je treća koju je obavio dr Rodrigez i kaže da je relativno kratak vremenski period u kojem je Kameron živeo sa svojim povredama takođe bio glavni faktor u njegovom oporavku.

"Kameron nije živeoo sa svojom povredom tokom decenije ili duže kao većina drugih primalaca transplantacije lica", kaže on.

"Kao rezultat toga, on nije morao da se bavi mnogim dugoročnim psihosocijalnim pitanjima koja često dovode do problema poput teške depresije, zloupotrebe supstanci i drugih potencijalno štetnih ponašanja."

U toku operacije lekar je transplantirao i rekonstruisao Kameronovu gornju i donju vilicu, uključujući svih 32 zuba i desni.

Krov i pod njegovih usta, donjih kapaka i nos su zamenjeni i njegovom jeziku je potrebna rekonstrukcija.

Centar kaže da je operacija bila najnovija tehnološki napredna transplantacija lica i imala i prvu upotrebu 3D maske za maske donatora u SAD.

Upozoravamo da poslednja fotografija pojedinim čitaocima može da bude uznemirujuća.

Kameron Andervud, levo / Foto: Getty
Kameron Andervud, levo / Foto: Getty

Kameron Andervud, levo / Foto: Getty
Kameron Andervud, levo / Foto: Getty

strana 1 od 139 idi na stranu