- Vesti -

Zašto se na desetine kitova opet nasukalo i uginulo na Novom Zelandu?

Više desetina kitova danas se masovno nasukalo i uginulo na Novom Zelandu, manje od nedelju dana pošto je ista sudbina zadesila 145 kitova i devet patuljastih kitova ubica u toj zemlji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Pročitajte još:

Nasukalo se 145 kitova, nijedan nije preživeo

Oko 90 kitova nasukalo se kasno sinoć u zalivu Henson na udaljenim Čatamskim ostrvima sa oko 600 stanovnika, navode vlasti. Služba za zaštitu životinja zatekla je na obali 50 mrtvih kitova, dok je njih 40 uspelo da se vrati u vodu.

Jedan od nasukanih kitova je uspavan jer je bio u lošem stanju. Prošlog vikenda je 145 kitova uginulo ili je uspavano na ostrvu Stjuart pošto su se nasukali.

U nedelju je na Severnom ostrvu pronađeno je 10 patuljastih kitova ubica. Uprkos naporima 200 ljudi koji su uspeli da vrate osam kitova u vodu, pošto su ih prebacili na plažu s mirnijim vremenskim uslovima, svi osim jednog ponovu su se nasukali do srede i svi su uspavani.

Za sada nema dokaza koji ukazuju da su svi ti događaji povezani. Kitovi mogu da se nasukaju usled niza razloga - njihove pogrešne navigacije, bekstva od predatora, povreda ili bolesti, kao i zbog ljudskog faktora, na primer, podvodne buke.

strana 1 od 139 idi na stranu