Pakao u najavi: Rast temperatura do 2100. premašuje sve procene

Globalne temperature su na putu da se povećaju za tri do pet stepeni Celzijusovih u ovom veku, što znatno premašuje globalni cilj o ograničavanju rasta temperature na dva stepena Celzijusova ili manje, upozorila je Svetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija (WMO).

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.11.2018.

18:55

Pakao u najavi: Rast temperatura do 2100. premašuje sve procene
Thinkstock

"Koncentracija gasova sa efektom staklene bašte ponovo je na rekordnom nivou, a ako se aktuelni trend nastavi, moglo bi doći do povećanja temperature za tri do pet stepeni Celzijusovih do kraja veka", navodi generalni sekretar WMO Peteri Talas u godišnjem saopštenju te organizacije o stanju klime.

"Ako iscrpimo sve poznate izvore fosilnih goriva, temperatura će znatno porasti", dodaje on, a prenosi Rojters.
Thinkstock
Naučnici tvrde da je od vitalnog značaja da se rast globalne temperature ograniči na dva stepena Celzijusova kako bi se sprečili ekstremni vremenski uslovi, porast nivoa mora, nestanak pojedinih billjnih i životinjskih vrsta, a ograničavanja rasta na 1,5 stepeni Celzijusovih, kako smatraju, donelo bi još veće koristi.

Zemlje sveta su se 2015. godine, na Pariskoj klimatskoj konferenciji, obavezale da će raditi na ograničavanju rasta temperature na dva stepena Celzijusova, što je korak koji, kako ocenjuje Rojters, zahteva radikalno smanjenje korišćenja fosilnih goriva, koja su primarni uzrok globalnog zagrevanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: