27 godina bez Merkjurija, najboljeg pevača svih vremena

Na današnji dan, 24. novembra 1991. godine u Londonu, u 45. godini preminuo je ekstravagantni pevač i muzičar, čuveni frontmen grupe "Queen" Fredi Merkjuri. Nekoliko godina bio je HIV pozitivan i umro je od bronhitisa koji je bio posledica AIDS-a.

Život

Izvor: B92

Subota, 24.11.2018.

15:33

27 godina bez Merkjurija, najboljeg pevača svih vremena
Foto: Getty

U grupi je svirao klavir, ali i druge instrumente. Bio je programer sintisajzera, a iako se šalio na račun svog sviranja gitare, nekoliko pesama je napisao na tom instrumentu.

Ostaće zapamćen po karakterističnim nastupima uživo, opčinjavajućem vokalu i hitovima poput "We Are The Champions", "Killer Queen", "Crazy Little Thing Called Love". Mjuzikl "We Will Rock You" o grupi Queen koji je pokrenut 2002. godine i dalje puni pozorište u Londonu,
Foto: Getty
Kao producent ili izvođač sarađivao je sa brojnim poznatim svetskim muzičarima, među kojima se posebno ističu operska diva Monserat Kabalje i britanski muzičar Dejvid Bovi.

Fredi Merkjuri, koji je najveći deo svog detinjstva proveo u Indiji, u nekoliko navrata je u britanskim medijima proglašavan za najpoznatiju britansku zvezdu azijskog porekla.

Na njegov život uopšte, veoma je uticalo njegovo versko opredeljenje. Merkjuri je bio pripadnik zoroastrizma. Njegov ekstravagantni način života, prožet brojnim aferama u pogledu njegovog seksualnog opredeljenja, još uvek je predmet brojnih diskusija među muzičkim i kulturološkim stručnjacima.
Foto: Getty
U saopštenju koje je objavio dan pred smrt, potvrdio je da ima AIDS. U roku od 24 časa pao je u komu i preminuo. Svoju bolest trpeo je u privatnosti i nikada se javno nije žalio ili jadokovao zbog nje.

Merkjuri je umro u 45. godini života u Londonu zbog komplikacija koje su nastale zbog HIV-a, a zatim je kremiran po soptvenoj želji.

Njegova bivša verenica Meri Ostin jedina je znala gde se nalazi pravo mesto na kojem je legendarni pevač sahranjen.
Foto: Getty
Prema nekim teorijama, on je sahranjen u Zanzibaru, dok je njegov partner Džimi Hilton govorio da njegovi ostaci počivaju na groblju.

Azijsko izdanje magazina "Tajm" proglasio je Merkjurija za jednog od najuticajnijih Azijata u proteklih 60 godina.

Godine 2008. je u izboru magazina "Roling Ston" zauzeo 18. poziciju na listi od 100 najuspešnijih pevača svih vremena.

Osim toga, nedavno je grupa austrijskih, čeških i švedskih naučnika sprovela istraživanje na osnovu koga je FredI Merkjuri najbolji pevač svih vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: