- Vesti -

Tama duga 18 meseci: Ova godina je bila najgora u ljudskoj istoriji

Ako bi vas neko pitao koja je najgora godina u ljudskoj istoriji, šta biste rekli? Godina 1347. je bila poprilično loša, tada je "crna smrt" pogodila Evropu, bilo koja godina Holokausta takođe se može može smatrati užasnim periodom, ali i 1918. godina kada je počela španska groznica koja je ubila više od 100 miliona ljudi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock ilustracija
Foto: Thinkstock ilustracija

Ipak, kako se ispostavilo, najgora godina za život u ljudskoj istoriji je 536. godina naše ere, otkrili su naučnici sa Harvarda.

Autor studije i istoričar Majk Makormik potvrdio je ove vesti kazavši "da je to bio početak jednog od najgorih perioda za život, ako ne i najgora godina".

Na početku te godine, Bliski Istok, Evropa i neki delovi Azije su se suočili sa 18 meseci potpunog mraka izazvanog tajanstvenom maglom.

Razlog zašto se magla spustila i prekrila gradove navodno je kataklizmiča erupcija vulkana na Islandu početkom 536. godine, nakon čega je Evropu prekrio oblak vulkanske prašine čije čestice odbijaju sunčevu svetlost.

To je izazvalo padanje snega u Kini, neuspeh useva na više kontinenata, ekstemne suše, gladi i bolesti uglavnom na severnoj hemisferi, piše Dejli mejl.

Arheolog i istoričar prof. Makormik kaže za Sajens magazin (Science Magazine) da "svet nije mislio da će se nešto promeniti sve do 640. godine naše ere, više od 100 godina kasnije".

Temperature tokom leta 536. godine su bile između 1,5 i 2,5 stepeni Celzijusovih, te je ovaj period jedna od najhladnijih decenija u proteklih 2.300 godina.

Vesti

strana 1 od 139 idi na stranu