Erotska scena rimskog boga i kraljice Sparte na fresci iz Pompeje FOTO

Arheolozi su u spavaćoj sobi u antičkoj Pompeji otkrili fresku na kojoj je prikazana erotska scena između vrhovnog rimskog boga Jupitera, prerušenog u labuda, i legendarne kraljice Sparte Lede iz grčke mitologije.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 20.11.2018.

08:00

Erotska scena rimskog boga i kraljice Sparte na fresci iz Pompeje FOTO
Pompeja / Thinkstock/Arhivska fotografija

Lik Lede u ljubavnom zagrljaju s bogom u obliku labuda česta je tema dekoracija u kućama u Pompeji i Herkulanumu, gradovima uništenim 79. godine nove ere u erupciji vulkana Vezuv, u blizini današnjeg Napulja, podseća Asošiejted pres.

Posebnost novopronađene freske direktor arheološkog nalazišta Pompeja Masimo Osana vidi u tome što je ona naslikana tako da izgleda kao da Leda gleda direktno u onoga ko ulazi u spavaću sobu.

"Leda posmatra gledaoca sa izražajnom senzualnošću", rekao je Osana italijanskoj agenciji Ansa.

Na ovoj fresci Leda je prikazana tako kao da štiti labuda koji sedi u njenom krilu.

Freska, čije su boje još izuzetno očuvane, otkrivena je u petak tokom radova na saniranju štete koju se poslednjih godina nalazištu nanele kiše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: