Predstavljao se kao prva dama, pa "zgrnuo" 20 miliona dolara

Jedan 48-ogodišnji Nigerijac pojavio se pred sudom u Lagosu u Nigeriji, gde odgovara zbog organizovanja prevara od 20,5 miliona dolara predstavljajući se kao prva dama te zemlje.

Život

Izvor: Beta

Ponedeljak, 19.11.2018.

20:40

Predstavljao se kao prva dama, pa
Thinkstock

Džulijus Anijavu Uče optužen je po deset tačaka optužnice prema zakonu o sajber kriminalu posle slanja lažnih imejlova, u kojima je tražio novac za humanitarne programe, i potpisivao ih lažno kao Ajša Buhari, supruga nigerijskog predsednika Muhamadua Buharija.

On se izjasnio da nije kriv pred višim saveznim sudom u Lagosu pre nego što mu je određen pritvor do novog ročišta zakazanog za 18. januar.

Još dvojici muškaraca određen je pritvor do tog datuma zbog sličnih optužbi.

Jedan od njih Agu Ifeanji Džordž, star 48 godina, predstvljao se kao Musa Mohamed, lekar u Siriji. On je tražio velike sume novca od svojih žrtava da bi mogao da "napusti svoju ratom zahvaćenu zemlju".
Thinkstock / Ilustracija
Jedna studija koju su 2017. godine zajedno sproveli Interpol i kompanija Trend Mikro o aktivnostima sajber kriminala u zapadnoj Africi, a posebno u Nigeriji, pokazala je veliki porast broja žrtava prevara preko interneta, od 132 odsto između 2013. i 2015. godine.

U Nigeriji, koju neki smatraju svetskom prestonicom onlajn prevara, počinioce nazivaju "Jahu dečacima" (Yahoo Boys). U izveštaju pod naslovom "Sajber kriminal u Zapadnoj Africi - rađanje podzemnog tržišta" navodi se da su se te prevare pojavile još početkom 2000-itih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: