Naslutio je zlo: "Ovde se kuvaju ekonomski i politički mračna vremena"

ismo Alberta Ajnštajna iz 1922. godine u kojem on govori o svojim strahovima u vezi sa porastom antisemitizma u Nemačkoj, i to više od decenije pre dolaska nacista na vlast, prodato je na jednoj aukciji u Izraelu za 32.000 dolara.

Život

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2018.

08:21

Naslutio je zlo:
Foto: Getty

"Ovde se kuvaju ekonomski i politički mračna vremena, tako da sam srećan što mogu da odem od svega ovoga", napisao je tada 43-godišnji fizičar svojoj sestri Mariji nakon što je napustio Berlin i otišao na lokaciju koja se ne navodi u pismu, prenosi Rojters.

Ajnštajn, koji je tri meseca pre toga osvojio Nobelovu nagradu, otputovao je iz nemačke prestonice nakon što su ekstremni desničari ubili ministra spoljnih poslova Valtera Ratenaua, njegovog prijatelja i takođe Jevrejina, posle čega ga je policija upozorila da bi on mogao biti sledeći.

Kada su nacisti došli na vlast u Nemačkoj 1933. i počeli progon Jevreja, Ajnštajn se nalazio na predavanju u inostranstvu. On se odrekao državljanstva i potom konačno nastanio u SAD.

"Ono što je posebno kod ovog pisma je da je Ajnštajn stvarno predvideo, 10 godina ranije, ono što će se dogoditi u Nemačkoj", kazao je Meron Eren, jedan od osnivača aukcijske kuće Kedem iz Jerusalima, koja je ponudila pismo, a koje je kupio nepoznati kupac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: