Preživeo golgotu: Najmlađi srpski vojnik neopravdano zaboravljen

Imao je samo osam godina kada je počeo Prvi svetski rat i najmlađi je podoficir na svetu u toku Velikog rata. On je Momčilo Gavrić, kojeg su nepravedno, kao i mnoge učesnike, nakon okončanja rata, svi zaboravili.

Život

Izvor: B. Gigoviæ Grubiæ

Subota, 10.11.2018.

15:00

Preživeo golgotu: Najmlađi srpski vojnik neopravdano zaboravljen
Ilustracija / Foto: Getty

Po završetku rata, dečak Momčilo Gavrić vratio se iz školovanja u Engleskoj 1921. godine, ali iako je govorio engleski i francuski jezik nikome nije bio potreban.

"Niko se nije zanimao za njegovu sudbinu. Radio je kao šegrt u okolini Loznice, da bi se na kraju izdržavao kao šofer u Beogradu. Niti je ikome pričao svoju ratnu priču niti se ko interesovao. Tako je bilo do 1960-tih kada su ga bivši pretpostavljeni potražili preko novina", ispričao je za portak B92.net istoričar Danilo Šarenac.

Inače, tokom rata, ovaj dečak je bio podnarednik šestog artiljerijskog puka Drinske divizije, a imao je samo 12 godina kada se rat završio.

Zanimljivo je i to da je čak učestvovao u proboju Solunskog fronta tokom kojeg je i ranjen. Ovaj dečak, čin kaplara dobio je na početku rata, a nakon Cerske bitke 1914. godine. Samo dve godine kasnije, 1916., vojvoda Živojin Mišić unapredio ga je u podnarednika.
Srpski vojnici (1915) / Foto: Getty
Pošto je na početku rata ostao bez porodice, koju su ubili austrougarski vojnici, krenuo je da potraži srpske vojnike, te je tako došao do Šestog artiljerijskog puka i Drinske divizije, kojim je komandovao brat Dimitrija Tucovića - Stevan Tucović.

Dečak je vojnicima ispričao šta se desilo, a ovi su osvetili njegovu porodicu i tada je postao jedan od njih.

Močilo je umro u 87. godini života, 1993. godine.

Piše: B. Gigović Grubić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: