- Vesti -

Naučnici otkrili jednu od najstarijih zvezda u svemiru?

Astronomi su pronašli zvezdu za koju veruju da je jedna od najstarijih zvezda u svemiru. Procenjuju da je stara 13,5 milijardi godina i da je formirana gotovo u potpunosti od materijala koji su nastali Velikim praskom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA/NASA / HUBBLE HANDOUT
Foto: EPA/NASA / HUBBLE HANDOUT

Godine starosti zvezde sugerišu, naveli su naučnici, i da bi naše sunce moglo da bude najmanje tri milijarde godina starije nego što se to do sada mislilo, navodi se u istraživanju Univerziteta Džon Hopkins u Merilendu.

Sastav novootkrivenog tela ukazuje na to da može da postoji samo jedna generacija koja je nastala iz Velikog praska u kosmičkom porodičnom stablu.

"Ova zvezdica je možda jedna za 10 miliona", rekao je Kevin Šlaufman, docent za fiziku i astronomiju i vodeći autor istraživanja, navodi Independent.

"To nam govori nešto veoma važno kada su u pitanju prve generacije zvezda", dodao je on.

Prve zvezde su formirane nakon što je univerzum nastao Velikim praskom pre 13,8 milijardi godina, a nastale su u potpunosti od vodonika, helijuma i malih količina litijuma. Te zvezde su zatim proizvele elemente teže od helijuma u njihovim jezgrima i eksplodirale su kao supernove.

Sledeća generacija zvezda nastala je od oblaka materijala obloženih tim metalima, koje je je i "ubacila" u svoj sastav. Sadržaj metala se povećavao kako je nastavljao ciklus rađanja i smrti zvezda.

Novo otkrivena zvezda - po imenu 2MASS J18082002-5104378 B - ima izuzetno nizak sadržaj metala, što ukazuje da je formirana relativno brzo posle Velikog praska.

Istraživači Džon Hopking- a su rekli da zvezda sadrži manje metala nego bilo koja druga koja je do sada otkrivena.

Vesti

20 godina od MTV nagrade "Free your mind" za B92

Na današnji dan, pre tačno 20 godina Radio B92 dobio je MTV nagradu Free your mind". U pitanju je nagrada koju je MTV dodeljivao do 2010. godine kako bi svoje gledaoce osvestio po pitanju oblasti kršenja ljudskih prava, političkih i građanskih zakona, zaštite životne sredine i borbe pojedinaca koji se bave pomenutim temama.

Vesti utorak 13.11. 18:33 Komentara: 4
strana 1 od 121 idi na stranu