- Vesti -

Naučnici u čudu: Pronađeni fosilni ostaci srodnika sisara i beba

Fosilni ostaci ženke izumrlog srodnika sisara i njenih 38 beba spadaju u najubedljivije dokaze da se dogodila značajna promena u evoluciji sisara, zahvaljujući kojoj su visoke reproduktivne sposobnosti zamenjene većim mozgom, tvrde naučnici Univerziteta Teksasa, koji su ostatke otkrili i analizirali.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovo je izuzetno otkriće, jer je reč o jedinim sačuvanim fosilnim ostacima beba pretka sisara za koje se zna, te bi moglo bitno da utiče na saznanja o biologiji sisara, rekao je za "Lajv Sajens" (Live Science) Greg Vilson sa Univerziteta u Vašingtonu.

Životinja, kojoj su naučnici dali ime Kayentatherium wellesi, bio je cinodont, srodnik sisara koji je živeo u doba Jure, pre oko 185 miliona godina.

Njegove bebe su bile dva puta veće nego bilo kojeg današnjeg sisara prosečne veličine, što navodi na zaključak da se K. wellesi razmnožavao kao gmizavci.

Iako na tom mestu nisu otkrivene ljuske od jaja, istraživanje navodi na zaključak da su se bebe verovatno razvijale u jajima, ili da su se tek izlegle kada su uginule, preneo je Blic.

Bebe su imale veoma mali mozak, što govori u prilog pretpostavci da se sisarima tokom evolucije povećavao mozak, dok su istovremeno dobijali sve manje potomstva.

Ove bebe pripadaju veoma važnom segmentu u evolucionom stablu, rekla je rukovodilac studije Eva Hofman.

"Imale su mnoštvo odlika sličnih današnjim sisarima bitnih za razumevanje evolucije sisara", istakla je ona.

Tek nekoliko miliona godina kasnije sisari su dobili veći mozak, na uštrb broja potomaka.

"Ovaj fosil nam pruža uvid u reproduktivnu biologiju životinje koja još nije u potpunosti bila sisar, odnosno trenutak kada je počela tranzicija gmizavaca u sisare", zaključila je Hofman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 139 idi na stranu