Da se ne zaboravi: Grk koji je zadužio Srbe dobija ulicu u Beogradu

U januaru 1916. godine srpska vojska stigla je na Krf, a grčki zemljoradnik Janis Janulis iznemoglim srpskim vojnicima ustupio je svoju zemlju kako bi na njoj napravili vojni logor.

Život

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

10:25

Da se ne zaboravi: Grk koji je zadužio Srbe dobija ulicu u Beogradu
Foto: Getty

Na njegovom imanju vojnici su se oporavljali nakon golgote koju su prošli u Albaniji. Oni koji nisu izdržali sahranjivani su, takođe na njegovom imanju. Ekshumacijom, godinama kasnije, otkriveno je da je na tom zemljištu kosti ostavilo 560 srpskih vojnika. Njihova tela prenesena su nakon ekshumacije na ostrvo Vid.

Ovaj Grk je i tada naglasio, a njegovi potomci i danas to poštuju - to imanje ne sme da služi nijednoj drugoj svrsi.

Beograđani su odali počast Janulisu, koji od danas dobija ulicu u Beogradu. Nekadašnja Ulica vojvode Toze nosi sada Janulisovo ime. Pre četiri godine, dobio je i ulicu u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: