Više "nije politički korektan": Simpsonovi "ubijaju" Apua?

Posle višemesečne svađe i brojnih kontroverzi oko rasnog tretmana jednog od omiljenih likova iz kultnog crtaća "Simpsonovi" Apua Nahasapimapetilona, jedan od producenata te animirane serije je otkrio da se on više neće pojavljivati u seriji.

Život

Izvor: B92, IndieWire, Index

Subota, 27.10.2018.

22:10

Više
Printscreen YouTube/truTV

"Iz više izvora je potvrđeno da će lik Apua biti izbačen iz serije. Oko toga se neće praviti velika 'frka', ali će on jednostavno biti izbačen kako bi se izbegle kontroverze", izjavio je producent Adi Šankar za sajt Indi Vajer.

Globalno popularna animirna serija našla se na udaru brojnih kritika zbog lika vlasnika prodavnice "Kvik-I-Mart" Indijca Apua, koji se inače u Simpsonovima redovno pojavljuje još od davne 1990. godine, odnosno godinu dana pošto je serija uopšte i počela da se emituje.

Kritike na njegov račun dospele su u javnost krajem 2017. godine, neposredno posle izlaska dokumentarnog filma "The Problem With Apu".

Naime, autor dokumentarca Hari Kondabolu tvrdi da je indijski naglasak kojim Apu govori zasnovan na uvredljivim stereotipima.

"Sve u vezi sa likom Apua je kao konceptualna šala, a šala je ustvari to što je Apu Indijac", rekao je Kondabolu za Njujork Tajms. U jednoj od epizoda, emitovanih ranije ove godine, "Simpsonovi" su imali odgovor na ove tvrdnje, ali su kritičari to smatrali dolivanjem ulja na vatru.

U pomenutoj epizodi Mardž Simpson čita ažuriranu verziju Lisine omiljene dečje knjige "Princeza u bašti" (engl. The Princess in the Garden), priređenu tako da bude prihvatljiva u 2018. godini. U jednom trenutku, Lisa se okreće prema kameri i kaže:

"Nešto što je počelo pre više decenija, dobijalo pohvale i nije bilo uvredljivo, sada je politički nekorektno. Šta se tu može?" Lisa se potom okreće prema fotografiji Apua, na kojoj piše: "Nemam kravu!"

"Neke stvari će se rešiti kasnije", kaže Mardž.

"Ako uopšte reše...", odgovora Lisa.

Epizoda koja je pokušala reši problem, tim pokušajem je izazvala dalje kontroverze. Producent Adi Šankar takvu odluku smatra pogrešnom i kukavičkom.

"To nije ni korak napred, ni korak nazad, nego veliki korak u stranu", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: