Najstarija očuvana olupina broda otkrivena u Crnom moru VIDEO

Tim ronilaca - podmorskih arheologa, naučnika i istraživača otkrio je, kako se veruje, najstariji netaknut potonuli brod na svetu - trgovački brod stare Grčke čiji je oblik do sada viđan samo kao ukras na drevnim keramičkim predmetima.

Život

Izvor: Beta

Utorak, 23.10.2018.

12:49

Najstarija očuvana olupina broda otkrivena u Crnom moru VIDEO
Printscreen / Belfasttelegraph.co.uk

Arheolozi koji istražuju Crno more, saopštli su da su brod našli kod bugarske obale, na dubini od čak 2.000 metara, u uslovima bez kiseonika, zahvaljujući kojima je drveni brod opstao do danas.

Analizom radioaktivnog ugljenika u uzorcima uzetim sa broda, stručnjaci su utvrdili da je brod stariji od 2.400 godina.

Podmorski arheolozi su tri godine istraživali tu oblast, koristeći tehnologiju koja je prethodno bila dostupna uglavnom naftnim kompanijama. Grupa je otkrila 60 olupina brodova, među njima jedan brod kozačke flote iz 17. veka sa i jedan trgovački brod starog Rima sa amforama na njemu.

Izložba o tom projektu od danas će biti otvorena u Britanskom muzeju u Lodonu, tokom koje će se prikazivati i dokumentarni film o tom značaknom otkriću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: