Ovo je najskuplja tečnost na svetu čija vrednost se meri milionima

Škorpijin otrov ne samo da je opasan, već vam može pomoći da zaradite velike svote novca.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2018.

17:41

Ovo je najskuplja tečnost na svetu čija vrednost se meri milionima
Foto: Thinkstock ilustracija

Otrov sredozemne žute škorpije - deathstalker može da bude smrtonosan, ali vam takođe može pomoći da zaradite milione dolara.

Sredozemna žuta škorpija je jedna od najopasnijih škorpija na planeti, a njen otrov je najskuplja tečnost na svetu - njena vrednost je 39 miliona za samo 3,78 litra.

Čak i ako biste imali novac, ne biste mogli samo da odete i kupite litar otrova, jer ga možete dobiti samo u malim količinama. Naime, za 130 dolara biste dobili samo kap koja je manja od zrna šećera.

Razlog je veoma jednostavan: veoma je teško doći do otrova. Kako bi se dobila ova dragocena tečnost otrov mora da se izvlači ručno, a samo jedna škorpija proizvodi, u većini slučajeva, najviše dva miligrama otrova.

Samim tim, iz jedne škorpije biste morali da izvadite otrov 2,64 miliona puta kako biste dobili 3,78 litra tečnosti.

Jedan ubod nije dovoljan da ubije zdravog čoveka, ali sasvim sigurno izaziva bol.
Foto: Thinkstock
Škorpija, kao i druge otrovne životinje, upotrebljava otrov radi hvatanja plena, odbrane od mogućih pretnji i podjarmljivanja partnera tokom parenja. Škorpijin otrov se sastoji od niza jedinjenja, od kojih neka pogađaju nervni sistem.

Osnivač farmaceutske kompanije koja se bavi proizvodnjom lekova "Venomtech" Stiv Trim jedan od je nekoliko dovoljno hrabrih ljudi koji je spreman da iskoristi moćan otrov škorpije, upravo zato što sadrži tone korisnih sastojaka koji mogu da pomognu razvoju medicine.

Hlortoksin, na primer, je savršene veličine da se veže sa određenim tumorskim ćelijama u mozgu i kičmi, što je značajno za identifikovanje specifične veličine i mesta na kome se nalazi kancer. Istraživači su koristili škorpije za eliminaciju malarije kod komaraca.

Ovo su samo neke od medicinskih koristi koje su istraživači pronašli u otrovu škorpija. I što ih više istražuju, saznaju sve više njenih koristi, što znači da tražnja za ovim čudotvornim otrovom nastavlja da raste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: