Prišli vulkanu i jedva izvukli žive glave

Tim amaterskih vulkanologa gotovo se potopio i propao od vrućine vulkana Krakataua kada su ogromne bombe lave popadale i popucale u okean na nekoliko metara od čamca u kom su bili. Neverovatne scene tom prilikom snimio je jedan hrabri Novozelanđanin.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2018.

18:19

Default images

"Opasni čovek" Geof Maklej uhvatio je neverovatne snimke tokom nedavne posete vulkanskim ostrvima, a postao je i tema filma nazvanog po njemu na Diskaveri kanalu.
Maklej je rođen u Oklandu, u Novom Zelandu i slobodan je fotograf, koji je poznat po tome što je prošao kroz oluje i išao na vulkanske kratere širom sveta. Poslednja je, međutim, bila preblizu u odnosu na bezbednu tačku, čini se.

Maklej i njegova posada skoro da su postali žrtve erupcija, koje pale, žare i bacaju bombe lave na nadmorske visine do nekoliko stotina metara. Iz tog razloga su vulkanolozi uspostavili zonu isključenja od oko tri kilometra oko vulkanskog ostrva, ali čini se da Maklej to nije znao.

Maklej i njegov tim su naleteli na krizno mesto, a njihov čamac je pokazao da nije idealan za brz beg od vulkanskih bombi. Srećom, tim je tehničke nedostatke čamca učinio neosetljivim.

Ranije ove godine, jedan čamac na Havajima je pogodila lava bomba, koja je povredila 23 osobe. Krakatau je bilo malo ostrvo u Indoneziji koje je raznela snažna vulkanska erupcija. Ostrvo je bilo vulkanskog porekla, a eksplozija se dogodila 1883. godine. To je jedna od najpoznatijih eksplozija svih vremena. Erupcija je uništila ostrvo, a na tom mestu je danas ostrvo Rakatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: