Kanada druga u svetu legalizovala kanabis, počela prodaja

Kanada je, posle Urugvaja, postala druga zemlja u svetu koja je legalizovala kanabis, a prodaja je počela u ponoć, prenosi RSE.

Život

Izvor: B92

Sreda, 17.10.2018.

11:56

Kanada druga u svetu legalizovala kanabis, počela prodaja
Foto: Thinkstock

Slobodno tržište kanabisa je otvoreno, iako postoje pitanja u vezi sa uticajem na zdravlje stanovništva, zakon i javnu sigurnost.

Petnaest miliona domaćinstava primilo je obaveštenja o novim zakonima i informacije iz kampanje koja je vođena na nacionalnom nivou, prenio je BBC.

I dalje postoji bojazan, naročito u vezi sa time da li je policija spremna sprečiti vožnju pod uticajem marihuane. Kanadske provincije mesecima su se pripremale za ukidanje zabrane kanabisa.

Urugvaj je do sada bio jedina država koja je legalizoavala ovu drogu, a Portugal i Holandija su je dekriminizovale.

Provincije su odgovorne za definisanje detalja o tome koliko se marihuane može kupiti i konzumirati pod njihovom jurisdikcijom.

Radnje u provinciji Newfoundland, na krajnjem istoku Kanade, otvorile su se u ponoć i prve počele legalno da prodaju kanabis.

Ontario, najmnogoljudnija provincija, dobiće prve radnje sa marihuanom tek na proleće, ali će stanovnici moći da naručuju kanabis putem interneta.

Britanska Kolumbija, jedna od provincija sa najvišom stopom upotrebe kanabisa, imaće od danas samo jednu specijalizovanu radnju.

Oko 15 posto Kanađana konzumira kanabis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: