Najveće otkriće u Egejskom moru: Potopljeni brodovi kriju tajnu

Arheolozi u Grčkoj pronašli su 58 olupina brodova od kojih se na mnogima nalaze antikviteti, što je najveće otkriće u Egejskom, a verovatno i u Sredozemnom moru.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2018.

15:47

Najveće otkriće u Egejskom moru: Potopljeni brodovi kriju tajnu
Foto: Thinkstock

Olupine brodova pronađene su u malom ostrvskom arhipelagu Furni na istoku Egejskog mora i većina ih potiče iz grčkog, rimskog i vizantijskog perioda, preneo je Rojters.

Kada je međunarodni tim počeo podvodno istraživanje 2015. godine pronašli su 25 olupina, sa poslednjim pronalascima broj se popeo na 58 i tim veruje da na dnu mora leže još mnoge tajne.

Oni su pronašli u brodovima više od 300 antikviteta, najviše amfora, koje su, prema rečima direktora istraživačkog projekta Furni dr Georga Kucuflakisa, korišćene uglavnom za transport vina, ulja ili meda.

On je rekao da je najverovatnije loše vreme objašnjenje zašto je tako veliki broj brodova potonuo baš u Furni jer su tu tokom oluja jaki udari vetra i kamenita obala.

Furni je mala ostrvska grupa u istočnom Egejiskom moru u trouglu izmedu Patmosa, Samosa i Ikarije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: