- Vesti -

Najveće otkriće u Egejskom moru: Potopljeni brodovi kriju tajnu

Arheolozi u Grčkoj pronašli su 58 olupina brodova od kojih se na mnogima nalaze antikviteti, što je najveće otkriće u Egejskom, a verovatno i u Sredozemnom moru.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Olupine brodova pronađene su u malom ostrvskom arhipelagu Furni na istoku Egejskog mora i većina ih potiče iz grčkog, rimskog i vizantijskog perioda, preneo je Rojters.

Kada je međunarodni tim počeo podvodno istraživanje 2015. godine pronašli su 25 olupina, sa poslednjim pronalascima broj se popeo na 58 i tim veruje da na dnu mora leže još mnoge tajne.

Oni su pronašli u brodovima više od 300 antikviteta, najviše amfora, koje su, prema rečima direktora istraživačkog projekta Furni dr Georga Kucuflakisa, korišćene uglavnom za transport vina, ulja ili meda.

On je rekao da je najverovatnije loše vreme objašnjenje zašto je tako veliki broj brodova potonuo baš u Furni jer su tu tokom oluja jaki udari vetra i kamenita obala.

Furni je mala ostrvska grupa u istočnom Egejiskom moru u trouglu izmedu Patmosa, Samosa i Ikarije.

Vesti

Kesić: "Pst, gospodine predsedniče! Šta ako neprijatelj čuje?" VIDEO

"Pst, gospodine predsedniče! Pa kamere snimaju! To se ne priča javno. Šta ako neprijatelj čuje? Šta ako krene 90.000 Bugara, al' ne na doček? Kao ja, krenem sutra na odmor, recimo i obznanim: Dragi prijatelji, 10 dana neću biti kod kuće, adresu znate, ključ je ispod otirača, da ne može baš svako da ga nađe. I da, sva ušteđevina mi je čim uđete levo na stočiću, a ženin nakit... To već ne bih mogao da otkrivam. Al' dobro, k'o da će neko stvarno da uđe. Druga fioka u kutiji od cipela."

Vesti ponedeljak 22.10. 09:50 Komentara: 50
strana 1 od 130 idi na stranu