Naučnici konačno otkrili tajnu Uskršnjih ostrva

Naučnicr širom sveta godinama su intrigirali misteriozni klipovi poređani duž obale ostrve Rapa Nui, ali i načina na koji drevna populacija živi na ovom tlu.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2018.

13:06

Naučnici konačno otkrili tajnu Uskršnjih ostrva
Foto: Thinkstock ilustracija

Grupa američkih arheologa konačno je otkrila kako stanovništvo Uskršneg ostrva Rapa Nui, godinama pije vodu iz zemlje koja gotovo da nema reke ili jezera.

Ispostavilo se da porozno vulkansko zemljšti brzo upija kišnicui potom zajedno sa podzemnim vodama spušta se ka obali ostrva.Tu se meša sa morskom vodom, čineći je manje slanom i sigurnom za ispijanje.

Otkrića naučnog tima su u suprotnosti sa verovanjima istraživača iz 18. veka koji su tvrdili da ljudi iz Rapa Nui zapravo piju morsku vodu.

Sada arheolozi planiraju da pronađu da li lokacija gde se podzemna voda spušta ka moru ima neke veze sa moai - kamenim totemama koje su poređane duž obale ostrva i za koje naučnici smatraju da nisu mogle da budu izgrađene od strane domorodaca.

Statue su prvi put otkrivene 1722. godine, a naučna zajednica smatra da je tadašnje stanovništvo bilo nedovoljno razvijeno i neuhranjeno da bi sami mogli da ih sagrade i pomere do obale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: