Kada udvaranje prelazi u uznemiravanje? VIDEO

Svaka treća devojka u Srbiji doživela je neki oblik seksualnog uznemiravanja, poput neželjenog priljubljivanja, dodirivanja ili samododirivanja muškaraca po intimnim delovima tela, pokazalo je istraživanje Autonomnog ženskog centra.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2018.

15:00

Kada udvaranje prelazi u uznemiravanje? VIDEO
Foto: Thinkstock

Studija pod nazivom "Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja" pokazuje da je najčešći oblik seksualnog uznemiravanja zviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje, a svaka druga devojka koja je učestvovala u ovom istraživanju rekla je da se našla na meti neželjenih komplimenata. Svaki šesti muškarac je u istoj poziciji.

Gde prestaje udvaranje, a počinje uznemiravanje? Šta je danas kompliment. šta šala, a šta mobing? Na ova pitanja odgovore su u "Jutru" na TV Prva dali Sanja Pavlović, iz Autonomnog ženskog centra, prof.dr Tatjana Milivojević, psihoterapeut, i advokat Vesna Golubović.

U anketi na našem portalu, u kojoj smo vas pitali da li ste nekada doživeli neki oblik seksualnog uznemiravanja, velika većina odgovorila je potvrdno.

Najčešći vid seksualnog uznemiravanja koji doživljavaju mladi u Srbiji, prema istraživanju Autonomnog ženskog centra, je nazivanje neprimerenim nadimcima. Nadimke poput "lutko", "zlato", "cico" doživljava čak 8 od 10 devojaka.

"Podaci pokazuju da pogotovo kada dolazi do fizičkog kontakta to se u velikoj meri percipira kao seksualno uznemiravanje", rekla je Pavlovićeva.

Ona je rekla i da jedan od 10 muškaraca čak i sam doživljava upravo ovakve nadimke "cico", "maco".

Na pitanje koja je ključna razlika između udvaranja i uznemiravanja, ona je rekla:

"Kada govorimo o seksualnom uznemiravanju jako je važan individualni osećaj svake žene ili muškarca koji to doživljava. dakle, ukoliko ja na to neko ponašanje odgovorim osmehom, nekim zadovoljstvom i pokazujem da učestvujem u tome...U nekom momentu će proceniti, ukoliko ima za cilj uznemiravanje. Seksualno uznemiravanje se upravo kroz to definiše – kroz individualni osećaj poniženosti, straha. Ukoliko tih elemenata nema, to nije uznemiravanje", rekla je Pavlovićeva.

Dr Tatjana Milivojević kaže da je činjenica da je ta granica između udvaranja i uznemiravanja individualni osećaj osobe. Međutim, kaže, čula je, i to uglavnom od mladića, kada je počelo u medijima više da se priča o seksualnom uznemiravanju, rečenicu "kako ću ja da znam da li se udvaram ili uznemiravam".

"Mnoge muškarce su učili da ne pobeđuje lep nego uporan, pa se često koristi darvinizam – muškarac je lovac.. i tu može da dođe do nesporazuma", rekla je ona i dodala da danas postoji jedna "mala konfuzija i nesigurnost muškog identiteta".

Takvo ponašanje, dodaje, ako je naučeno, može i da se "oduči".

A o tome šta pravo kaže koja je granica između udvaranja i uznemiravanja, pogledajte u video-mateijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: