- Vesti -

Skandal: Napustila studio jer je voditeljka govorila na ruskom VIDEO

Ukrajinska književnica napustila je emisiju koja se emitovala uživo jer je voditeljka govorila na ruskom jeziku.

Izvor: Novosti
Podeli

Ukrajinska književnica Larisa Nicoj priredila je skandal u emisiji televizije "Njuz Van", koja je išla uživo, jer je voditeljka odbila da priča na ukrajinskom jeziku nakon što je ona insistirala na tome, pišu Novosti.

Naime, ona je pokušala da ubedi voditeljku da se javnosti obraća na ukrajinskom jeziku, međutim, nakon što je voditeljka to odbila da učini, književnica je napustila studio.

"Ne razumem najbolje gde sam došla. Niko mi nije rekao da je ovo televizija nacionalne manjine. Ako ste vi televizija sa nacionalnom frekvencijom, zamolila bih vas da govorite na ukrajinskom", rekla je.

Nicojeva je optužila voditeljku i da ne poštuje odluku Ustavnog suda koja obavezuje medije da upotrebljavaju isključivo ukrajinski jezik i navodi da navodno postoji član koji govori da u slučaju da se ova odredba ne poštuje novinaru preti do osam godina zatvora.

"Nećete vi meni govoriti na kom jeziku ću govoriti. Naš program je 80 odsto na ukrajinskom jeziku, a ovu emisiju vodimo na ruskom, a ako nam Ustav to ne brani da radimo, zasigurno nećete ni v"i, odgovorila je novinarka.

Među gostima u emisiji bio je i poslanik Vrhovne rade Nesto Šufrič, koji je pokušao da urazumi književnicu rekavši joj da nije u pravu i da obmanjuje javnost tim tvrdnjama.

Inače, novi zakon, koji je stupio na snagu 2016. godine u Ukrajini, podrazumeva da 55 odsto ukupnog televizijskog programa mora biti na ukrajinskom jeziku.

Vesti

Ruski konzul uzalud je učio Karađorđa da pije čaj s rumom

Prva slava Karađorđevića bio je Sveti Kliment (25. novembar/8. decembar). Kao i svaka srpska kuća, i Karađorđevići su slavili krsno ime. Od drugih slava ona se razlikovala samo utoliko što su Karađorđevići, kad su bili vladari, slavi pridavali nešto veći značaj zbog zvanica koje su dolazile na čast i gošćenje.

Vesti sreda 31.10. 14:52 Komentara: 5
strana 1 od 140 idi na stranu