Zbog palminog ulja preti izumiranje još jedne ugrožene vrste

Staništa orangutana se uništavaju da bi se napravilo mesta za plantaže palmi čije ulje se koristi za skoro pola proizvoda po supermarketima. Aktivisti pregovaraju sa multinacionalnim kompanijama u nameri da spasu ugrožene orangutane, jer palminog ulja već ima dovoljno da se zadovolje sve svetske potrebe.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2018.

12:27

Zbog palminog ulja preti izumiranje još jedne ugrožene vrste
Foto: Thinkstock

Grinpis je upozorio da je "sad ili nikad" za ugroženu populaciju orangutana u Indoneziji koje ubijaju brzinom od 25 životinja dnevno. Kažu i da imaju dokaze da kompanije u svojim proizvodima koriste palmino ulje sumnjivog porekla, iako su se obavezali da neće, piše Independent.

2010. su se mnogi popularni brendovi obvezali da će do 2020. za svoje proizvode prestati da koriste palmino ulje koje dolazi sa plantaža nastalih uništavanjem staništa orangutana.

Neke od tih kompanija su Unilever (koji proizvodi Dove sapune), Nestlé (koji proizvodi Kitkat i Shreddies), Colgate-Palmolive, Mondelez i brojne druge.

Aktivisti tvrde da su kompanije u proteklih osam godina uradili minimalno da pronađu palmino ulje iz proverenih izvora, a do isteka zadatog roka preostalo je još samo 18 meseci. Grinpis je zato objavio međunarodni izveštaj sa svojim saznanjima:

Palmino ulje se nalazi u polovini svih proizvoda u supermarketima

U proteklih 20 godina, potražnja za palminim uljem je neverovatno porasla jer se primjenjuje u raznim proizvodima, a i sama stabla palmi imaju vrlo visok prinos. Palmino ulje danas se može naći u gotovo polovini svih proizvoda u supermarketima, a koristi se i za proizvodnju biogoriva.

Takođe, palmino ulje je vrlo važno za Indoneziju. Ta zemlja je samo prošle godine proizvela 36 miliona tona palminog ulja od čega je izvezla 16,4 miliona tona što je, prema pouzdanim podacima, 12 odsto ukupnog izvoza te zemlje.

Od palminog ulja i njegovih derivata, direktno ili indirektno, zavisi oko 50 miliona stanovnika Indonezije. Širenje plantaža katastrofalno je za orangutane čija se populacije smanjila za upola, dok ih je pre stotinjak godina bilo čak 230.000 hiljada.

U samo 16 godina pobijeno je čak 148.000 orangutana s Bornea i sve tri podvrste ovih primata sada se službeno vode kao ugrožene odnosno samo su jedan korak od potpunog nestanka.

Deforestacija, odnosno uništenje šuma, osim orangutana ugrožava i slonove, nosoroge i tigrove. Grinpis kaže da je na Sumatri deforestacijom uništeno čak dve trećine prirodnih staništa slonova, u prirodi je ostalo manje od stotinu nosoroga i samo dva čopora tigrova.

Aktivisti kažu da će blokirati rad buldožerima u kišnim šumama i zaustaviti isplovljavanje brodova koji prevoze palmino ulje kako bi omeli industriju vrednu više milijardi dolara i tako pokušali da spreče uništenje života u divljini.

Prema podacima Grinpisa samo 500 dana pre isteka roka, velike kompanije i dalje koriste 'prljavo' palmino ulje, tj. ulje sumnjivog porekla i tako svesno sudeluju u daljnjem uništavanju šuma.

Istražitelji Grinpisa dokazali su da su neki od vodećih brendova poput Colgate-Palmolivea, Unilevera, Nestléa i Mondeleza i dalje uključeni u deforestaciju i pozivaju ih da pomognu da se transformiše industrija umesto da se 'kriju iza politika svojih kompanija'. Svake sekunde uništi se šume površine jednog fudbalskog terena

Podaci su zastrašujući. Svakih 25 sekundi uništeno je šume površine jednog fudbalskog terena, a to je 146 svakoga sata.

Indonežansko Ministarstvo šuma objavilo je službene statistike prema kojima je u razdoblju od 1990. do 2015. uništeno oko 24 miliona hektara – što je skoro površina čitavog Ujedinjenog kraljevstva.

Krčenje šuma povećava i opasnost od požara jer bez šume tla postaju suva čime se staništa dodatno uništavaju.

Ipak, uprkos svemu, čini se da Indonezija povećava proizvodnju palminog ulja. Njihov predsjednik Joko Vidodo pokrenuo je mere za povećanje potrošnje biodizela od palminog ulja i smanjio zavisnost svoje zemlje od uvozua goriva. Prošlog meseca je ministar trgovine rekao da je Indonezija povećala uzgoj palmi za proizvodnju biodizela za američke i francuske avione kao deo dogovora s tim zemljama da od njih kupi Boinge i Airbuse.

Vlada se također udružila i s privatnim sektorom kako bi povećala izvoz palminog ulja u Pakistan čija rastuća populacija pokazuje sve veći interes za tim proizvodom.

Palminog ulja već sad ima sasvim dovoljno

Ima i pozitivnih primera. Pregovarači Evropske unije pristali su i gorivo od palminog ulja da uvrste u račun o emisiji staklenih gasova zbog njegovog indirektnog uticaja na okolinu. Osim toga, jedna prehrambena kompanije s Islanda rekla je da će potpuno izbaciti palmino ulje iz svojih proizvoda.

Aktivisti Grinpisa i međunarodne organizacije za zaštitu životinja, koji podučavaju lokalno stanovništvo kako da rade bez ugrožavanja orangutana, kažu da su palme stabla s vrlo visokim prinosom i da se se zapravo već sada proizvodi sasvim dovoljno palminog ulja da zadovolji svetske potrebe i da uopšte ne treba krčiti dodatne šume.

Šta kažu velike kompanije

Iz Unilevera su poručili da svi njihovi dobavljači moraju poštovati 'politiku kompanije o održivom razvoju" i da iimaju plan kroz sledeću godinu da koriste samo palmino ulje iz proverenih izvora. Kažu da da ulažu mnoga napora kako bi to postigli, ali da nema brzog rešenja.

U Mondelezu kažu da kompanija beleži veliki napredak u ispunjavanju zadatog plana kad je korišćenje palminog ulja u pitanju.

Oglasio i Nestlé i objavio da će koristiti satelite kako bi motrili plantaže palmi s kojih dolazi njihovo ulje jer se nadaju da će tako ubrzati proces postizanja održivog razvoja.

Kompanija Colgate-Palmolive rekla je da svakako nameravaju da prestanu sa upotrebom 'prljavog' palminog ulja do 2020.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: