Ovo je prva biciklistička staza od reciklirane plastike VIDEO

U Holandiji je otvorena prva biciklistička staza na svetu u potpunosti napravljena od reciklirane plastike, što za cilj ima smanjivanje miliona tona odbačene plastike svake godine.

Život

Izvor: hina

Nedelja, 16.09.2018.

16:33

Default images

Biciklistička staza duga trideset metara, u 1.300 godina starom gradu Zvoleu na severu Holandije, sadrži količinu plastike ekvivalentnu 500.000 čepova boca, pa se procenjuje da je dva ili tri puta izdržljivija od tradicionalnih staza.

Osam miliona tona plastičnih boca, ambalaže i ostalog otpada završi u okeanu svake godine ubijajući morski život i ulazeći u ljudski lanac ishrane, navodi Program UN za životnu sredinu.

Projekat je prvi veliki korak prema održivim saobraćajnicama budućnosti napravljenim od recikliranog plastičnog otpada, rekli su u izjavi idejni tvorci staze An Kudstal i Simon Joritsma.

Vodeći stručnjak za zaštitu živtone sredine Gus Velders pozdravio je novu inicijativu holandske inženjerske firme KWS, kompanije za proizvodnju cevi Wavin i francuske naftne kompanije Total, rekavši da je to "pozitivan korak" prema ponovnoj upotrebi odbačenih materijala.

Međutim, Ema Pristland, aktivistkinja "Prijatelja zemlje", tvrdi da primarno rešenje plastičnog zagađenja leži u prevenciji nepotrebne upotrebe.

"Upotreba plastike za izgradnju biciklističkih staza može pomoći pri sklanjanju plastike iz odlagališta, ali još je nejasno šta se događa s tom plastikom, kada se istroši površina staze", rekla je Pristland Fondaciji Tomson Reuters.

Gradovi poput Londona, Amsterdama i Pariza traže načine prelaska na cirkularnu ekonomiju. Pod time se podrazumevaju: ponovna upotreba proizvoda, delova i materijala, sprečavanje stvaranja otpada ili zagađenja, kao i korišćenje manje novih sredstava i energije.

Holandska Vlada je obećala da će prepoloviti upotrebu sirovina do 2030. godine, kao i da će ubrzati prelaz prema cirkularnoj ekonomiji.

Otvaranje druge biciklističke staze u selu Gitorn na severoistoku Holandije, očekuje se u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: