Da bi spasla sina rodila je genetski "poboljšanu" ćerku i to nije sve

Australijski bračni par odlučio se na kontroverznu metodu spasavanja svog smrtno bolesnog deteta. Metodom in vitro začeli su novo dete, dizajnirajući njegove gene kako bi dobili zdravo dete čiju koštanu srž mogu da koriste za lečenje starijeg detetovog brata. Za Andreja i Oliviju Denzli, koji već imaju petoro dece, odluka nije nimalo kontroverzna.

Život

Izvor: B92

Petak, 31.08.2018.

11:35

Da bi spasla sina rodila je genetski
Foto: Thinkstock

Njihova priča je već mesecima aktuelna po australijskim medijima.

Pre odluke o genetskom inženjeringu novog deteta pokušavali su na sve načine da spasu Flečera, sina koji se rodio s retkom genetskom bolešću, Viskot-Aldringovim sindromom.

Nažalost nisu uspevali i odlučili su da začnu dete koje nije nositelj genske mutacije, koristeći se genetskim inženjeringom. Reč je o kontroverznoj praksi, baš kao što se razlozi ove porodice mnogima čine kontroverzni, ali Olivija objašnjava da nisu imali drugog izbora.

Jedina šansa

Flečer, pričaju, ima četiri godine i on im je najmlađe dete. Zbog bolesti je u velikim bolovima, a sindrom koji mu je dijagnostifikovan najverovatnije će ga ubiti. Jedina šansa mu je presađivanje koštane srži, a za to je potrebno pronaći idealnog donora. Kada nisu uspeli, odlučili su se na radikalan potez.

Odluka da imaju šesto dete, kako bi spasli peto, nije bila prva kontroverzna koju je doneo par, pišu mediji. Jedna od dilema pred kojom su se našli bila je i odluka o tome hoće li imati peto dete, znajući da postoji 50 odsto šanse da nasledi smrtonosnu bolest.

Genetski poremećaj koji ima njihov sin počinje ekstremnim slučajem ekcema i vremenom se pogoršava, a imunitet propada. Jedini poznati lek je transplantacija koštane srži. Bez toga, sve od malog udarca do obične prehlade može završiti smrću u bolovima. Prvo dvoje dece Olivije i Andreja, Ajla i Tait izvukli su srećne karte i izbegli genetsku bolest. Zatim je 2010. godine Olivija rodila treće dete Kupera, koji je imao genetski poremećaj.

Nekoliko godina je teško patio zbog bolesti. Ali četvrto dete Džekson samim čudom je bio idealan genetski par i Kuperu je presađena njegova koštana srž. Džekson je imao samo dve godine kad je postao donor koštane srži, a proces vađenja, poznato je, izuzetno je bolno iskustvo.

Olivija i Andrej i tada su bili sigurni da rade pravu stvar, spasavaju svoje dete po svaku cenu.

"Na samom početku smo zajednički odlučili da verujemo modernoj medicini i da imamo poverenja u Kuperove odluke. Zašto? Istina, Džekson je morao proći kroz nešto. Ali nije bila reč o dugotrajnom postupku i dogodilo se samo jednom. A to što je uradio, spaslo je život njegovom bratu", izjavila je Olivija.

Transplantacija je uspešno izvedena i Kuper je izlečen. U tom trenutku, prema mišljenju mnogih, počinje kontroverzniji deo priče.

Porodica je znala da postoje šanse 50:50 da iduće muško dete nasledi isti poremećaj. S obzirom na traumatično iskustvo koje su prošli, smatraju mnogi, neshvatljivo je da su roditelji odlučili još jednom da bace kocku i odluče se za još jedno dete. Olivija i Andrej su posle Džeksonovog izlečenja Kupera počeli da razgovaraju o petom detetu.

Novinari su im postavili pitanje: Zašto?

"Smatrala sam da sigurno nećemo ponovo imati tu nesreću. Ne znam, ali nadala sam se", rekla je Olivija.

Odluka, tvrde, na kraju nije bila njihova, jer je Olivija neplanirano zatrudnela. Njihovo peto dete Flečer rodio se u maju 2014. godine. Samo tri nedelje posle porođaja dijagnostifikovan mu je Viskot-Aldringov sindrom.

"To nas je slomilo. Bila sam tako tužna zbog Flečera. Znali smo kroz što prolazi. Pretpostavljam da se pojavio i osećaj krivice, misao - mi smo mu to učinili", izjavila je Olivija.
Savršen embrion

Ovog puta izgledi su bili protiv porodice Denzli. Nijedno od braće i sestara nije bilo odgovarajući donor, a ni u međunarodnim bazama nije bilo donora koji bi odgovarao Flečeru. Njegovo stanje je postajalo sve teže.

Njegovi roditelji nisu želeli još jedno dete, ali su odlučili napraviti jedno veštačkom oplodnjom kako bi sledeće dete doniralo koštanu srž Flečeru.

Posle skoro dve godine propalih pokušaja, koji su porodicu koštali 100.000 dolara, napokon je stvoren savršen embrion.

"Razmišljala sam o tome šta će to dete misliti kada odraste i sazna zašto je začeto, šta će reći i kako će se osećati", kaže Olivija i dodaje:

"Ali, u ovom trenutku ne smatram da radimo lošu stvar. Smatram da ćemo detetu moći da kažemo da smo ga začeli zbog koštane srži, ali to je dobro jer smo znali da će biti zdravo".

Početkom avgusta u porodicu Denzli stigla je mala Lilijana. Roditelji čekaju da dobije deset kilograma, jer je to najmanja moguća težina pre doniranja koštane srži. Transplantacija će moći da se uradi iduće godine.

Porodica se nada da ih dotad neće zadesiti ništa nepredviđeno. Upitani razmišljaju li o sedmom detetu, priznaju: "Ne, hvala. To je to".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: