Sledećih nekoliko godina biće pakleno vrele?

Sledećih nekoliko godina mogle bi da budu izuzetno tople, pokazuje najnovije istraživanje sprovedeno na osnovu matematičkog modela.

Život

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2018.

12:26

Sledećih nekoliko godina biće pakleno vrele?
Thinkstock / Ilustracija

Istraživači su razvili matematički model koji predviđa koliko će prosečna globalna temperatura površinskog vazduha varirati tokom sledećih nekoliko godina, a rezultati pokazuju da od 2018. do 2022. godine možemo doživeti porast ekstremnih temperatura, preneo je Bi-Bi-Si.

Zagrevanje uzrokovano oslobađanjem gasova poput ugljen-dioksida se ne povećava potpuno stabilnom brzinom.

Na početku 21. veka naučnici su istakli da postoji pauza u zagrevanju, ali nekoliko analiza je pokazalo da je pet najtoplijih godina usledilo nakon 2010. godine. To variranje iz godine u godinu ne utiče na dugotrajni trend povećanja temperatura.

Sada novi metod predviđanja globalnih temperatura ukazuje da će narednih nekoliko godina biti toplije nego što se očekivalo.
Thinkstock / Ilustracija
Umesto da koriste uobičajene tehnike za simuliranje klime, Florijan Sevelek, iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Brestu, i Sibren S. Drifot, sa Univerziteta u Sautemptonu, osmislili su statistički metod za pretragu kroz simulacije klimatskih uslova u 20. i 21. veku i tražili situacije slične današnjim.

Tim je zatim koristio ove klimatske "analogije" kako bi predvideo mogućnosti koje donosi budućnost.

Konkretno, visoke temperature koje su predviđene u narednih nekoliko godina uslediće zbog male verovatnoće nastupanja izuzetno hladnih perioda.

Sada je algoritam "naučen", a proces traje nekoliko minuta, predviđanja se prave za nekoliko stotinki na laptopu. U poređenju sa tim, superkompjuterima je potrebno nekoliko nedelja kada koriste tradicionalne metode simulacije klime, preneo je Bi-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: