- Vesti -

Ovih 100 žena promenilo je svet

Francuska naučnica poljskog porekla Marija Kiri je najuticajnija je žena na svetu, odlučili su učesnici ankete koju je sproveo Bi-Bi-Si. Na drugom mestu je američka aktivistkinja Roza Parks, koja je svojim postupkom pokrenula borbu za prava crnaca u Americi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Čitaoci Bi-Bi-Sijevog časopisa "Istorija" (History) svrstali su Mariju Kiri na prvo mesto liste 100 žena koje su promenile svet, zbog toga što je bila prva osoba sa osvojene dve Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i hemiju 1911.) i zbog svojih istraživanja radioaktivnosti - reči koju je sama skovala.

U Velikoj Britaniji se uskoro obeležava 100. godišnjica prava glasa žena, i to u jeku je rasprava o većoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u platama među polovima.

Tako se na drugom mestu našla američka aktivistkinja Rosa Parks, koja je odbila da ustupi belcu svoje mesto u autobusu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi.

Na trećem mestu je čelnica britanskih sufražetkinja Emelin Pankherst, najzaslužnija za dobijanje prava glasa žena.

Engleska matematičarka i pionirka računarskog programiranja Ejda Lavlejs četvrta je na listi, a peta je britanska hemičarka Rosalind Frenklin koja je doprinela razumevanju molekularne strukture DNK.

Ovaj izbor mogao bi da izazove polemike, piše Gardijan. Naime, postavlja se pitanje da li Margaret Tačer zaista zaslužuje šesto mesto na ovoj listi, a princeza Dajana petnaesto.

List navodi i da je Eleonora od Akvitanije (11. mesto), moćna žena dvojice kraljeva - Luja VII francuskog i Henrija II engleskog, imala veći značaj za svetsku istoriju od Device Marije koja se našla na 12. mestu.

Vesti

Bio osporavan, zaboravljen, sada poznati glumac ima ulogu života

Nekada je zarađivao 20 miliona dolara po filmu, a danas je Džim Keri daleko od statusa filmske zvezde. U poslednjem intervjuu za "The Hollywood Reporter" dobitnik Zlatnog globusa priznao je da ni slavu, novac, poznate devojke i status nije shvatao ozbiljno. Njegov plan, otkrio je, nije bio da se pridruži Hollivudu već da ga uništi.

Vesti nedelja 19.08. 09:13 Komentara: 23
strana 1 od 131 idi na stranu