- Vesti -

"Jedite brzo, dok je još vruće. Pre nego što zapucaju!"

"Jedite brzo, dok je još vruće, pre nego što zapucaju", savetuje dostavljač pice vojnicima, dok se miris topljenog sira i šunke širi rovom na istoku Ukrajine, gde se dostavljači izlažu opasnosti da bi nahranili vojnike.

Izvor: B92, Vecernji.hr
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

"Neprijatelj je udaljen samo 80 metara. Mogao bi da namiriše picu, pa da mu pođe voda na usta", ironičan je Oleg.

Dvadesettrogodišnji Bogdan Čaban i Oleksej Kačko bili su dobrovoljci u sukobu protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine, sve dok nisu odlučili da u Marijupolju, poslednjem velikom gradu na istoku te zemlje pod kontrolom vlade u Kijevu, otvore piceriju adekvatnog naziva - "Pizza Veterano".

Otkako su u maju počeli posao, na kome zapošljavaju kolege veterane, specijalizovali su se za dostavu pica vojnicima na frontu, dvadesetak kilometara od Marijupolja.

Kačku je zamisao o piceriji pala na pamet dok je gledao emisiju o američkim vojnicima u Iraku, u kojoj jedan vojnik sanja o tome da pojede vruću picu.

Pošto je ranjen u borbama, zbog čega mu je uklonjen deo pluća, odlučio je da iskoristi invalidsku penziju da sa Bogdanom otvori franšizu restorana "Pizzu Veterano", koju je u Kijevu pre nekoliko godina registrovao drugi veteran.

Pice se pripremaju specijalno za vojnike, a iz bezbednosnih razloga sa komandama jedinica se dogovara vreme dostave i put kojim će se ići.

Vesti

strana 1 od 146 idi na stranu