- Vesti -

Zvuk astečke "pištaljke smrti" ledi krv u žilama / FOTO / VIDEO

Astečka pištaljka u obliku ljudske lobanje je u svoje vreme verovatno imala važnu funkciju, ali još uvek nije tačno poznato čemu je zapravo služila.

Izvor: IFL Science, Gizmodo
Podeli
Printscreen YouTube/Gizmodo
Printscreen YouTube/Gizmodo

Tokom iskopavanja drevnog hrama u sklopu ruševina astečkog grada države Tlatelolko, arheolozi su 1999. godine otkrili 500 godina star kostur sahranjen sa dva misteriozna predmeta u rukama.

Simbolika tih instrumenata im je bila nepoznata, ali je jedna stvar bila sigurna - stvarale su jeziv zvuk, piše IFL Science.

Još nekoliko ovakvih "pištaljki smrti" pronađeno je na drugim arheološkim nalazištima širom Srednje Amerike, i sve se povezuju sa astečkom kulturom. Prvi ih je opisao istoričar Hoze Luis Franko 1971. godine.

Međutim, ni jedna do sada nije bila iskopana pored ljudskih ostataka, koji bi možda mogli da razjasne svrhu ovog čudnog instrumenta. Ovi predmeti su decenijama smatrani običnim kuriozitetima, pa su neretko ostajali u depoima muzeja zbog pretopstavke da se radi o odbačenim igračkama, a ne o važnim duhovnim relikvijama.

Međutim, otkriće u Tlatelolkou je to promenilo i pokrenulo seriju istraživanja koja još uvek traju. Proučavanje otkrivenog skeleta otkrilo je da se radi o 20-godišnjem muškarcu kome je u žrtvenom obredu odrubljena glava. On je sahranjen ispred hrama posvećenog Ehekatlu, bogu vetra i kiše.

Na osnovu te nove informacije antropolozi su zaključili da je ovaj piskutavi duvački instrument možda trebalo da imitira zavijanje vetra u čast božanstva, i da tako pomogne žrtvovanom da nađe put u zagrobni život i slavi boga smrti Miktlantekutla.

Takođe, pretpostavlja se da se možda koristio i tokom bitaka, da bi se njime motivisali sopstveni i plašili neprijateljski vojnici. To, očigledno, još uvek nije sasvim razjašnjeno.

Ipak, sada je barem poznato kako nastaje izuzetno uznemirujući zvuk pištaljke. Eksperimenti rađeni pomoću replika su pokazali da ovaj dvokomorni instrument stvara višestruke vezdušne struje, koje se zatim međusobno sudaraju i stvaraju veom dramatičan zvuk.

Muzičar Havijer Kuihas Ihajotl je svojim nastupima doprineo da šira javnost upozna "pištaljku smrti", a jednu je čak poklonio Melu Gibsonu kao rekvizit za njegov film "Apokalipto".

Od tada su pištaljke postale popularan suvenir za turiste, koji se prodaje na brojnim astečkim kulturno-istorijskim turističkim lokacijama.

strana 1 od 146 idi na stranu