- Vesti -

Obeležena 73. godišnjica bacanja atomske bombe na Nagasaki

U japanskim gradu Nagasakiju obeležena je 73. godišnjica otkako su američke vazdušne snage bacile atomsku bombu na taj grad, usmrtivši 74.000 ljudi.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Nagasaki, 9. avgust 1945. godine / GettyImages
Nagasaki, 9. avgust 1945. godine / GettyImages

Američka avijacija bacila je atomsku bombu na Nagasaki tri dana posle prve bombe bačene na Hirošimu, iako je Japan još pre napada na Hirošimu nudio kapitulaciju. U Nagasakiju je tada živelo 260.000 stanovnika.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, prvi na toj funkciji koji je posetio Nagasaki, poručio je da strah od izbijanja nuklearnog rata postoji i 73 godine nakon bombardovanja Hirošime i Nagasakija i naglasio da tako nešto nikada ne sme da se ponovi.

On je, obraćajući se u Parku mira u Nagasakiju, izrazio zabrinutost zbog smanjenih napora u cilju denuklearizacije, navodeći da sadašnje nuklearne sile modernizuju svoje arsenale, prenosi AP.

"Ovde u Nagasakiju apelujem na zemlje da se posvete nuklearnom razoružvanju i da što hitnije pokažu napredak po ovom pitanju", rekao je on.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue apelovao je na japansku vladu da učini više na nuklearnom razoružavanju, posebno u regionu.

Dodao je i da se građani koji su bili žrtve atomskih bombardovanja nadaju da će Severna Koreja biti denuklearizovana. Takođe pozvao je Tokio da potpiše i ratifikuje sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja.

"Debeli dečak"

Napad na Nagasaki dogodio se tri dana posle napada na Hirošimu, što je bio prvi napad atomskim oružjem u istoriji čovečanstva.

Zvaničnici i građani svake godine se okupe u Parku mira u Nagasakiju, gde se u 11.02 časova, kada je bačena bomba 9. avgusta 1945. godine, oglase zvona i potom minutom ćutanja oda pošta za više od 70.000 poginulih.

Američki bombarder B-29 bacio je tada bombu nazvanu "Debeli dečak". Bomba teška oko 4,5 tone bačena je sa visine od 9.600 metara, a eksplodirala je posle 30 sekundi na 500 metara iznad jednog teniskog terena.

Oblak "pečurka" koji je nastao posle eksplozije dostigao je visinu od 16.000 metara. Uništeno je 70 odsto grada, a posle 20 minuta počela je da pada "crna kiša" radioaktivnih čestica.

Još oko 140.000 ljudi je poginulo kada je tri dana ranije na Hirošimu bačena prva atomska bomba, "Mali dečak". Ukupan broj žrtava, uključujući one koji su u narednim mesecima i godinama umirali od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom procenjuje se na oko 300.000.

Nuklearni napadi SAD rezultirali su kapitulacijom Japana 15. avgusta. Rat je zvanično završen dve nedelje kasnije, 2. septembra 1945. godine.

Od tog napada nijedan američki predsednik nije posetio Hirošimu do 2016, kada je tadašnji predsednik SAD Barak Obama položio venac u memorijalnom parku u tom japanskom gradu.

Obama je tada odao poštu žrtvama i rukovao se s preživelima napada, ali nije, kao i njegovi prethodnici, uputio izvinjenje, već je izrazio nadu da će užasi iz Hirošime i Nagasakija dovesti do "moralnog buđenja".

Vesti

strana 1 od 146 idi na stranu