- Vesti -

Otišao morski vuk: Slava mu nije udarila u glavu, živeo za pesme

Vest da je Oliver Dragojević preminuo potresla je region bivše Jugoslavije. Dok mu poštovaoci odaju počast upravo njegovim stihovima, ne verujući da je izgubio bitku sa karcinomom pluća, javnost ne zaboravlja ni njegove muzičke uspehe, ali ni skromnost i posvećenost rodnoj Korčuli.

Izvor: B92
Podeli

Oliver Dragojević rođen je 1947. godina u Velikoj Luci na Korčuli. Imao je tri sestre koje su preminule pre nego što se rodio brat Aljoša, u vreme dok mu je majka bila u izbeglištvu u El Šatu. Aljoša, rođen 1949. godine, umro je od raka plućne maramice 2011. godine.

Pevao je u njujorškom "Carnegie Hall", londonskom "Royal Albert Hall", pariskoj "Olympiji", a onda bi se pokupio i celo leto bi pecao. Tako ga opisuju oni koji su poznavali Olivera Dragojevića.

U Splitu je završio srednju muzičku školu, a šezdesetih godina prošlog veka kao pevač i orguljaš pridružio grupi "Batali".

Prvi nastup bio mu je na splitskom dečjem festivalu 1961. s pesmom "Baloni".

S bratom Aljošom snimao tada poznate svetske hitove za radio Split.

"U Splitu sam se školovao, ali sam raspuste provodio u Veloj Luci na Korčuli. Zimi smo išli da beremo masline. Grejali smo se uz šporete na drva, ali soba je uvek ostajala hladna. Bili su tu mama, tata, brat, rođaci, tetke... Uvek puna soba", prenosi portal 24sata.hr sećanja pokojnog pevača.

Festivalski prvenac imao je u Splitu 1967. na nagovor Zdenka Runjića s njegovim "Picaferajem". Nije to bio veliki hit, ali jeste bio početak jedne sjajne i dugotrajne karijere. Sa Runjićem je sarađivao sve do njegove smrti, a zajedno su uradili više od 200 pesama.

Preminuo Oliver Dragojević

Jedno vreme živeo je u Nemačkoj, nastupao po Evropi, a kada mu je dosadio nomadski život vratio se kući i nastavio da svira s grupom "Batali".

Iste godine je s pjesmom "Ča će mi Copacabana" pobedio na Splitskom festivalu, što ga je kao samostalnog muzičara vinulo na tron.

Godinu kasnije, sa šansonom "Galeb i ja" Dragojević je osvojio publiku. Ta pesma mu je, piše 24sata.hr, obeležila karijeru.

Usledile su numere: "Romanca", "Oprosti mi, pape", "Stari morski vuk"... I tako je osvojio muzičku scenu bivše Jugoslavije.

Nema s kim nije sarađivao, pevao, nastupao, bio je omiljen u društvu, a najviše zbog svoje "primorske naravi", vezanosti za more i pecanje. Nijedan uspeh nije ga odvukao, podigao i udaljio od onoga što je njemu bilo važno.

Oliver Dragojević iza sebe ostavio je osim muzičkog nasleđa suprugu Vesnu i sinove Dina, Damira i Davora.

Svoju ljubav, medicinsku sestru Vesnu upoznao je 1973. godine u Dubrovniku kada je samo godinu dana bio član Dubrovačkih trubadura.

Venčali su se 1974. godine, a pare je sve do 1980 godine živeo u zajedničkom stanu sa decom, ocem Markom, majkom Kate, bratom, njegovom ženom i njegovom decom.

Recept za dug brak opisao je ovako:

"Važno je da imate dva kupatila. To je mišljenje moje supruge. Nas dvoje nikada nismo ni imali prilike da se svađamo jer smo retko bili zajedno zbog posla. I kad se svađamo, svađamo se tiho. Važno je međusobno razumevanje, tolerancija. Kako postaješ zreliji shvataš neke svoje greške pa ih više ne ponavljaš", kazao je Oliver 2012. godine.

Објава коју дели Slavka (@slave_topic) дана

Hrvatski mediji pišu i da će sahrana muzičke legende biti u Vela Luci jer to je bila njegova želja oduvek.

Njegov sin Dino rekaoj e za 24sata.hr, da je porodici sve teško palo.

"Teško je. Probali smo sve. Profesor Vrdoljak koji je vodio Oliverovo lečenje je najbolji u Evropi, ali bolest je bila jača. Zahvaljujemo svima u bolnici. Ti ljudi rade težak posao", rekao je.

Dragojević je u splitskoj bolnici bio zadnjih mesec dana, a porodica je stalno bila uz njega.

"Bio je samo sve lošije i na kraju je samo zaspao. Nije bio u bolovima niti u agoniji niti se mučio", rekao je Dragojevićev sin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 154 idi na stranu