Oluja hara Crvenom planetom, veza prekinuta više od mesec dana...

Ogromna oluja koja je zahvatila Mars potrajaće sve do septembra, pa su naučnici sve više zabrinuti za stanje rovera Oportjuniti koji se poslednji put javio 18. juna.

Život

Izvor: New Atlas, 24sata

Utorak, 24.07.2018.

20:30

Oluja hara Crvenom planetom, veza prekinuta više od mesec dana...
Printscreen YouTube/ThunderboltsProject

Naučnici i dalje osluškuju signale sa Marsa, ali sve dok traje oluja, koja ograničava sunčevu svetlost, njegovi solarni paneli neće moći da napune baterije. NASA je još uvek optimistična, ali je sudbina malog rovera i dalje nepoznata.

Oportjuniti je na Marsu trebalo da radi samo tri meseca, ali su njegovu misiju produžili za čitavih 15 godina, što znači da radi mnogo duže od projektovanog veka trajanja.

Iako već 15 godina istražuje Crvenu planetu, to istovremeno znači da 15 godina rada u težim uslovima. Aktuelna oluja upravo spada u najteže uslove. Takve globalne oluje javljaju se jednom u šest do osam zemaljskih godina, zbog čega nije bilo previše prilika za prikupljanje podataka o njima.

Dok prašina ove oluje onemogućava punjenje baterija, istovremeno deluje i kao izolator koji bi mogao da zaštiti rover.

Teško je i prognozirati kada će Oportjuniti uspeti da napuni baterije. Prognoze su da bi punjenje moglo da traje nedeljama ili čak mesecima nakon što se prašina slegne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: