- Vesti -

Posledica klimatskih promena: Baobab izumire alarmantnom brzinom

Staro afričko baobab drveće, uočljivo po svom nabubrelom deblu, poznato kao "drvo života" izloženo je novoj misterioznoj pretnji zbog koje su neka od najvećih i najstarijih stabala naglo izumrla poslednjih godina.

Izvor: Beta
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Devet od 13 najstarijih baobaba, starih između 1.000 i 2.500 godina, osušila su se poslednjih desetak godina prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nejčer Plants" (Nature Plants). Naglo izumiranje se događa u razmerama bez presedana, navodi se u studiji.

Sumnja se da na to utiču klimatske promene, porast temperature i sve veća suša, ali nije defninitivno utvrđen uzrok.

Drveće izumire u afričkim zemljama Botsvani, Namibiji, Južnoj Africi, Zambiji i Zimbabveu.

Naučnici vide vrlo malo mladog drveća ove vrste u pogođenim oblastima dok starije drveće izumire.

Drveće koje se suši je na južnom obodu oblasti gde se nalaze baobabi, rekao je Stiven Vudborn iz južnoafričke Nacionalne fondacije za istraživanje i autor studije.

Thinkstock
Thinkstock

On je rekao da se veruje da se pomera klimatska oblast u kojoj ovo drveće raste, tako da se ne misli da se radi o opštem izumiranju baobaba. Smatraju da se radi o pomeranju mesta gde rastu pod pritiskom klime.

Baobabi se nalaze u vrućim suvim delovima južnoafričke savane i često se nalaze u oblastima gde se kreću slonovi, nosorozi i druge divlje životinje. Slonovi pomažu da se razmnožava drveće.

Baobabi su kultni za ovaj deo Afrike zbog veličine, oblika i starosti.Ovo drveće skladišti velike količine vode u svom stablu i granama što im daje nabubreli izgled.

Veliko drveće može da drži do 140.000 litara vode upijene tokom kišne sezone. Žedni slonovi često skidaju koru i drvo baobab drveća da dođu do vlažnih delova.

Vesti

Ne nasedajte, Mister Bin nije mrtav

Poslednjih nekoliko dana Internetom se širi vest da je britanski glumac Roan Atkinson, koji se proslavio ulogom Mister Bina umro, a kada kliknete na tu vest, vaš računar će se zaraziti virusom.

Vesti petak 20.07. 11:31 Komentara: 16
strana 1 od 142 idi na stranu