Posledica klimatskih promena: Baobab izumire alarmantnom brzinom

Staro afričko baobab drveće, uočljivo po svom nabubrelom deblu, poznato kao "drvo života" izloženo je novoj misterioznoj pretnji zbog koje su neka od najvećih i najstarijih stabala naglo izumrla poslednjih godina.

Život

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.07.2018.

18:46

Posledica klimatskih promena: Baobab izumire alarmantnom brzinom
Thinkstock

Devet od 13 najstarijih baobaba, starih između 1.000 i 2.500 godina, osušila su se poslednjih desetak godina prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Nejčer Plants" (Nature Plants). Naglo izumiranje se događa u razmerama bez presedana, navodi se u studiji.

Sumnja se da na to utiču klimatske promene, porast temperature i sve veća suša, ali nije defninitivno utvrđen uzrok.

Drveće izumire u afričkim zemljama Botsvani, Namibiji, Južnoj Africi, Zambiji i Zimbabveu.

Naučnici vide vrlo malo mladog drveća ove vrste u pogođenim oblastima dok starije drveće izumire.

Drveće koje se suši je na južnom obodu oblasti gde se nalaze baobabi, rekao je Stiven Vudborn iz južnoafričke Nacionalne fondacije za istraživanje i autor studije.
Thinkstock
On je rekao da se veruje da se pomera klimatska oblast u kojoj ovo drveće raste, tako da se ne misli da se radi o opštem izumiranju baobaba. Smatraju da se radi o pomeranju mesta gde rastu pod pritiskom klime.

Baobabi se nalaze u vrućim suvim delovima južnoafričke savane i često se nalaze u oblastima gde se kreću slonovi, nosorozi i druge divlje životinje. Slonovi pomažu da se razmnožava drveće.

Baobabi su kultni za ovaj deo Afrike zbog veličine, oblika i starosti.Ovo drveće skladišti velike količine vode u svom stablu i granama što im daje nabubreli izgled.

Veliko drveće može da drži do 140.000 litara vode upijene tokom kišne sezone. Žedni slonovi često skidaju koru i drvo baobab drveća da dođu do vlažnih delova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: